2000 jaar oud Grieks fort gevonden op de Krim

Dat de Krim een schiereiland is dat nogal eens van eigenaar verandert, is de afgelopen jaren pijnlijk duidelijk geworden. Vanaf de 5e eeuw v.Chr. was de Krim niet in Russische of Oekraïense handen maar in het bezit van de Grieken en onderdeel van het Bosporuskoninkrijk. Uit deze periode is een fort gevonden dat  gebouwd werd in de 3e eeuw v.Chr. Het fort beschermde de Griekse kolonisten onder andere tegen de Scythen, Iraanse ruiterstammen, die in deze tijd grote gebieden van de Euraziatische steppen controleerden.

Opgravingen gedaan tijdens voorbereidingen aanleggen gaspijplijn

Archeologen stuitten op het fort toen zij in 2016 vlakbij Gornostajeva begonnen met voorbereidende graafwerkzaamheden voor een gaspijplijn van de Krim naar het vasteland van Rusland. Na de vondst werd al snel duidelijk dat het een fort betrof dat gebouwd was ter verdediging: het fort werd omgeven door een verdedigingsgreppel, beschermd door een grote poort, was gebouwd van stevige bakstenen, had waterputten en vanuit de wachttorens kon de omgeving goed in de gaten gehouden worden. In de eerste maand van de opgravingen werd een goed bewaarde stenen toren gevonden. Deze wachttoren is waarschijnlijk gebouwd in de 1e eeuw v.Chr tijdens de regeerperiode van koning Asander. Het bolwerk zelf werd al eerder gebouwd in de 3e eeuw v. Chr. Ten oosten van het fort werd ook een boerderij gevonden en verschillende voorwerpen. Zo werden er verschillende graven gevonden inclusief het graf van een hooggeboren vrouw. Zij werd begraven werd met verschillende luxe voorwerpen zoals servies, een bronzen spiegel en sierraden.

Fort gebouwd ter verdediging

Dat het fort gebouwd was ter verdediging valt goed uit te lezen uit de archeologische vondsten. De Grieken die zich gevestigd hadden rondom de Zwarte Zee en hier het Bosporuskoninkrijk vestigden hadden verschillende vijanden in de regio. Het betreffende fort was gebouwd zodat het de landbrug naar Panticapaeum (vandaag de dag Kerch) kon bewaken, dit was de hoofdstad van het Bosporuskoninkrijk. 

Bronnen

youtube.com, Russia: 2,000-yo Ancient Greek Fortress discovered in Crimea
vesti.ru, V Krimoe naidena krepost wremen antitsnosti
rbth.com, Ancient Greek colonial fortress found in Crimea
nl.wikipedia.org, Bosporuskoninkrijk
nl.wikipedia.org, Scythen
realmofhistory.com, Archaeologists discover ruins of 2,000 year old ancient Greek Fortress in Crimea

Afbeelding

upload.wikimedia.org, Kerch Fortress

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's