1900 jaar oude Romeinse necropolis ontdekt in Kroatië

In de Kroatische plaats Trogir heeft een particuliere eigenaar een Romeinse necropolis ontdekt. De man nam direct contact op met het museum in Trogir. Momenteel worden de vondsten die gedaan zijn nog onderzocht.

Parkeerplaats

Het museum kreeg vorige week een telefoontje van werkers bij een parkeerplaats. Ze waren bezig om het uit te breiden, totdat ze opeens Romeinse urnen in de grond vonden. De parkeerplaats is gelegen in het gebied Put Dragulina, een straat die op een voormalige Romeinse weg ligt die naar het binnenland van Trogir leidde. Tijdens het uitbreiden van de parkeerplaats vonden de werkers een aantal graven aan de noordelijk en oostelijk delen van de parkeerplaats. Een aantal graven zijn beschadigd door de werkzaamheden, maar doordat de eigenaar snel reageerde toen hij op de locatie aankwam zijn er vier stenen urnen en een aantal grafstenen intact gebleven.

Zeer bijzondere vondst

De ontdekking van de necropolis is een zeer belangrijke en zeldzame vondst. Het is namelijk één van de oudst ontdekte tot nu toe in de regio Trogir die Romeinse graven bevat. Het materiaal dat gevonden is dateert uit de 1e eeuw van onze jaartelling. De archeologen denken dat deze nieuwe ontdekking een betere blik zal werpen op de Romeinse begrafenisrituelen als ook een inzicht in familierelaties en sociale structuren in die tijd. Volgens de eerste onderzoeksresultaten zijn er in de gevonden graven vooral mensen van de hoge klasse begraven op deze plek. De vondst is toeristisch gezien ook goed nieuws voor Trogir. De bestaande archeologische collectie van het museum in Trogir wordt nu nog groter, waardoor het aantrekkelijker wordt voor zowel de lokale bewoners als ook toeristen om een bezoekje te komen brengen.

Veel graven

In een urn werd een glazen ‘balsamary’ gevonden, terwijl in een andere een bronzen naald lag bij het restje botten. Archeologen denken dat een aantal graven verwoest zijn door de opgravingen en dat het materiaal daarvan naar de dump is gebracht toen de eigenaar er nog niet was. De archeologen ontdekten nog eens drie graven in de opgegraven fundering van een muur. In deze graven vonden ze begraven stenen urnen naast een beschadigde stenen grafdeksel. Tot nu toe zijn er 18 graven gevonden en omdat de archeologen nog steeds bezig zijn met onderzoek verwachten ze er nog meer te vinden.

Bronnen:

www.archaeology.org

www.total-croatia-news.com

Afbeelding:

Romeinse Necropolis, via Wikimedia 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's