Geen foto

18e-eeuws dorp opgegraven in Azerbeidzjan

Tijdens archeologische opgravingen is een nederzetting gevonden in Azerbeidzjan.Een grote archeologische opgraving die plaatsvond in 2010 en 2011 op de site Agsu in Azerbeidzjan heeft een dorp uit de 18e eeuw aan het licht gebracht. De vondsten, onder meer architecturale overblijfselen en voorwerpen, suggereren dat het een welvarende handelsnederzetting was met veel culturele connecties.

Bij nader onderzoek werd duidelijk dat de inwoners van de nederzetting waarschijnlijk in 1735 naar het dorp geëmigreerd waren of gedeporteerd werden vanuit een andere stad. De nederzetting op Agsu zou eind 18e eeuw uitgegroeid zijn tot één van de grootste steden van Azerbeidzjan.

De archeologen stelden vast dat de stad omringd was door verstevigde muren. Ook vonden ze sporen van een kasteel met verdedigingstorens en woningen die dicht op elkaar waren gebouwd en gescheiden werden door nauwe straten. De archeologen konden verscheidene gebouwen identificeren, waaronder een badhuiscomplex, winkels en werkplaatsen. Daarnaast vonden ze onder meer munten, kunstwerken, keramiek en een verscheidenheid aan handelmateriaal.

De archeologische site bevindt zich op een gebied van 9.000 vierkante meter. De vondsten bieden een nieuw inzicht in het 18e-eeuwse leven van Azerbeidzjan. Sinds de opgraving zijn veel van de gebouwen gedeeltelijk gerestaureerd en is de site publiekelijk te bezoeken.

Bron: Popular Archaeology

Meer lezen

Tijdvakken