16e eeuwse skeletten uit Roosendaal onderzocht
Het onderzoek naar zestig skeletten die onder het Tongerloplein in Roosendaal werden gevonden, is voltooid. In 2013 werden ze opgegraven naast de St. Jan, waarna antropoloog Barbara Veselka van Universiteit Leiden zich erin besloot te verdiepen.
Klein en arm
Het zullen uiteindelijk 94 mensen zijn geweest, waarvan er 60 complete skeletten zijn gevonden en onderzocht. De geraamtes werden naast de St. Jan gevonden, wat wijst op een lagere sociale status. Dit blijkt ook uit het onderzoek van Veselka. De antropoloog beschrijft de Roosendalers als kleine, harde werkers uit de 16e eeuw. Hun arbeidersleven was bijvoorbeeld te zien aan de aanhechtingen van hun spieren; die erg robuust waren. Ook waren de mensen ondervoed en ze zullen waarschijnlijk niet veel verdiend hebben. De meesten zijn gestorven op een leeftijd tussen de 36 en 49 jaar.
Tanden
Aan een ronde inkeping bij hun voortanden valt te achterhalen dat de arbeiders pijp rookten. Dit gold voor 60 procent van de mannen en 20 procent van de vrouwen. Daarnaast waren de gebitten slechter en de geraamtes kleiner dan gemiddeld, wat wederom hun sociale status aanduidt.
Bronnen:
bndestem.nl Skeletten
Afbeeldingen:
commons.wikimedia.org St. Jan