Zapotek urn in de vorm van de vleermuizengod
Wikimedia Commons
1,500 jaar oude Zapotek ruïnes in Mexico aangetroffen
In Mexico in de regio Oaxaca zijn ruïnes aangetroffen van wel 1,500 jaar oud, meldt het Mexicaanse Nationale Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH). Het gaat hier om ruïnes van het Zapotek volk. De Zapotek beschaving was een precolumbiaanse samenleving die bestond van rond 500 v. Chr. tot de intrede van de Spaanse conquistadores in 1521.
De ruïnes zijn gevonden door bewoners van het nabijgelegen dorpje Santa-Cruz Huehuepiaxtla op 1.845 meter boven zeeniveau. Vanwege het moeilijk begaanbare terrein en de hoogte van de ontdekking, heeft tot nu toe pas één expert de ruïnes kunnen onderzoeken. De tocht naar boven bestaat namelijk uit het 2,5 uur bewandelen en beklimmen van zeer rotsachtig terrein.
Wat is er gevonden?
De ruïnes hebben waarschijnlijk een tempel gevormd bestaande uit zeven piramides en een plein waar de goden aanbeden konden worden, met daaromheen de vermoedelijke huizen van machtige Zapoteken. Er zijn in totaal 87 hiërogliefen gevonden en gravures van een man met horens en een lendendoek. Gedacht wordt dat hier de god van de onderwereld Pita Bezelao staat afgebeeld. Het pantheon van de Zapoteken was groot, maar de god van de onderwereld was de belangrijkste. Verder zijn er ook gravures gevonden van een leguaan, een adelaar en de vleermuizengod Camazotz.
Op het terrein zijn ook de resten van een balspelterrein gevonden. Het balspel, tegenwoordig pelote genoemd, was een ontzettend populaire sport in heel precolumbiaans Meso-Amerika. Iedere zichzelf respecterende stad had wel een pelote-veld. Het was de bedoeling dat spelers zonder het gebruik van hun armen of benen, maar alleen met de heupen en het bovenlichaam, een rubberen bal bij de tegenstanders door een stenen ring kregen. Vandaag de dag zijn er nog beoefenaars van de sport. Zij wonen voornamelijk in de Mexicaanse deelstaat Sinaloa.
Wie waren/zijn de Zapoteken?
De Zapoteken waren een machtig volk in de regio. Rond 500 v. Chr. stichtten zij hun hoofdstad Monte Alban (Spaans voor de ‘eenzame berg’. De originele naam van de stad is helaas nooit achterhaald). Bijna duizend jaar lang zou het de zetel zijn van Zapoteekse macht en werden de Zapoteekse koningen hier begraven. Op Monte Albans hoogtepunt rond het jaar 700 n. Chr. woonden er 25.000 mensen. Vanuit de hoofdstad werden ongeveer duizend andere nederzettingen bestuurd. De Zapoteken hadden een grote invloed op de regio als gevolg van hun succesvolle militaire expansies.
Het is niet geheel duidelijk waarom, maar rond het jaar 750 n. Chr. lijkt de samenleving uiteengevallen te zijn. Monte Alban is rond dezelfde tijd verlaten (vandaar ook dat de originele naam onbekend is). Wat overbleef was een lappendeken van kleinere stadstaatjes en koninkrijkjes. Deze hebben blijven voortbestaan, tot de Spanjaarden hun intrede deden in 1521. Vandaag de dag bestaan er nog steeds Zapoteken. Zij wonen voornamelijk in het huidige Mexico en de VS. Geschat wordt dat er nog ongeveer 800,000 tot 1000,000 Zapoteken op de wereld rondlopen.
Bronnen: El Siglo de Torreón, Latin Live, Ancient