13e eeuwse verdedigingstoren gevonden in een voorwijk van Utrecht

In Utrecht zijn op de hoek van de Westerdijk en de Zijdebalenstraat restanten gevonden van de vroegere voorstad Bemuurde Weerd. Archeologen vonden restanten van onder andere een grote verdedigingstoren uit de 13e eeuw. Het archeologisch onderzoek vindt plaats op de plek waar in opdracht van Hurks en Wijnen de nieuwe woonwijk Zijdebalen wordt gerealiseerd.

Middeleeuwse verdedigingstoren

De Bemuurde Weerd was een voorstad buiten de muren van Utrecht en had haar eigen muren. Dat er sporen van de verdedigingstoren gevonden zouden worden werd wel verwacht, maar dat de toren nog zo intact zou zijn is boven verwachting. De toren heeft een diameter van vijf, zes meter.
Wethouder Kees Geldof is blij met de vondst “Het geeft een goed beeld van de ontwikkeling van dit deel van de stad. Ik ben er trots op dat dit element uit het rijke verleden van Utrecht aan het licht is gebracht.”

Middeleeuwse sluis

Naast de 13e-eeuwse verdedigingstoren werd ook een stuk stadsmuur gevonden. Het onderzoek duurt tien weken, dan moet het terrein worden opgeleverd. Na de aanleg van de Weerdsluis ontstond rond 1300 de Bemuurde Weerd als voorstad van de stad Utrecht. De sluis zorgde ervoor dat het waterpeil in de stad beter gecontroleerd kon worden. De voorstad werd rond 1330 ommuurd. Tot op heden is de naam “Bemuurde Weerd” nog terug te vinden als straatnaam.

Integratie archeologie

Op de plek van de opgraving komt een parkeergarage. De toren wordt in delen uit de grond gehaald en als er plaats voor is worden deze geïntegreerd in de openbare ruimte. Er wordt nog gekeken of de restanten meegenomen kunnen worden in het bouwplan. Het is nog onduidelijk of dit gaat lukken en in welke vorm.

www.duic.nl/
m.rtvu.nl/

Meer lezen
Tijdvakken
Landen