Kasteel bij Torún

13e eeuws Teutoons kasteel ontdekt in Polen

Kasteel bij TorúnArcheologen van de Nicolaus Copernicus universiteit hebben in de buurt van de stad Torún een 13e eeuws Teutoons kasteel ontdekt. Het kasteel staat gebouwd op een steile helling en is waarschijnlijk het eerste Teutoonse kasteel dat ooit werd gebouwd.

Nationaal programma voor de ontwikkeling van de mensheid

Het onderzoek naar dit kasteel maakt deel uit van een groter onderzoek waarbij drie jaar lang interdisciplinaire studies naar vijf Teutoonse kastelen worden uitgevoerd. Dit kasteel is het vierde exemplaar dat werd onderzocht, onderzoek naar het vijfde kasteel in Papowo Biskupie moet nog worden gestart.

Kasteel bij Torún

Over het kasteel bij de stad Torún was tot voor het onderzoek weinig bekend. Door het onderzoek weten de archeologen dat het kasteel lag op een steile helling die uitkeek over de Vistula rivier vallei. Het kasteel bestond volgens hoofdarcheoloog Dr. Bogusz Wasik uit meerdere delen. In het midden stond een hoog, maar klein kasteel dat zo'n dertig meter lang was. Naast het hoofdkasteel bevonden zich twee kleinere vleugels. De gebouwen zijn gebouwd op een speciale fundering, omdat de grond zelf te steil was om rechtstreeks bebouwd te worden.

De vondsten

Ook hebben de archeologen bewijzen gevonden voor de aanwezigheid van een apart gebouw dat als keuken diende. In dit gebouw zijn verschillende keramische vondsten gedaan, daarnaast zijn er ook eierschalen, botten van dieren en resten van vis aangetroffen. Archeologen van een andere discipline vonden ook borstplaten en een dolk. De onderzoekers kunnen nog niet met zekerheid zeggen wanneer de bouw van het kasteel van start ging, maar het is waarschijnlijk dat het kasteel in de loop der honderden jaren meerdere malen is vernietigd en weer herbouwd.

Bronnen:

Scienceinpoland.pap.pl: Ruins of 13th century...

Archaeology.org: Peace of Torun

Wikipedia.org: Duitse Orde

Afbeelding:

Wikimedia Commons: Torun Castle 

Meer lezen

Tijdvakken

Landen