Geen foto

1.200 jaar oud Mayatheater ontdekt

Er is een Mayatheater gevonden dat voor politieke doeleinden werd gebruikt. In het Mexicaanse Ocosingo zijn de overblijfselen van een Mayatheater gevonden. Het gaat om een theater van zo’n 1.200 jaar oud, dat omringd wordt door verschillende andere gebouwen. De archeologen die het ontdekten vermoeden dat het theater een politieke rol heeft gespeeld in het Mayarijk.

Dit vermoeden komt voort uit de bijzondere ligging en bouwstijl waaruit het theater is opgetrokken. Alle andere Mayatheaters die gevonden zijn waren bestemd voor vermaak en waren vaak gebouwd op een plein. Deze theaters waren zo ontworpen dat zoveel mogelijk mensen de voorstelling op het podium konden zien. Bij dit nieuw ontdekte theater is dit niet het geval. Het biedt maar plaats aan 120 mensen en is gebouwd binnen een paleizencomplex op een 45 meter hoog plateau.

De reden voor de beperkte omvang van dit theater is waarschijnlijk omdat het slechts bedoeld was voor de elite. Het theater speelde een rol bij het machtslegitimisering van de Maya-elite en het werd ook gebruikt bij het onderwerpen van minderheidsgroepen. In het theater werden waarschijnlijk ceremonies gehouden waar gevangenen gemarteld en onthoofd werden.

In de buurt van het theater hebben archeologen nog meer Maya-voorwerpen ontdekt, waaronder fluitjes, ocarina’s en beelden van Maya-goden.

Bron: Discovery News

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's