Geen foto

10.000 jaar oud dorp gevonden in Canada

De British Columbia Coast, waar veel soortgelijke opgravingen plaatsvinden.Toen Farid Rahemtulla en zijn antropologiestudenten begonnen te graven op Calvert Island in Canada, wist hij wat hij zou vinden - veel mossels en schelpen. Al snel realiseerde hij zich dat er veel meer onder het oppervlak lag. Zoveel, dat hij nu gelooft dat er een eeuwenoud dorp genaamd Luxybalis ligt begraven.

Dr. Rahemtulla, een antropoloog professor bij de University of Northern British Columbia, vond namelijk bewijs van menselijke occupatie van meer dan 10.000 jaar terug. “We hebben stenen gereedschap gevonden, die bij een andere opgravinglocatie werden gedateerd tussen 6.000 en 10.000 jaar geleden,”  aldus Rahemtulla.

De antropoloog was aanvankelijk geïnteresseerd in de locatie langs de British Columbia Coast vanwege een blootgestelde ‘midden’ - een oude dumpingplaats voor objecten, in dit geval schelpen. Deze dumpingplaatsen liggen verspreid over de hele kust en zijn vaak indicaties van een eeuwenoud dorp, hoewel sommige van deze achtergelaten zijn door rondtrekkende groepen.

Echter, de locatie nabij Calvert Island lag ook in de buurt van het verloren dorp Luxybalis, dat genoemd werd in een legende van een Indiaanse stam. Zodra Rahemtulla merkte dat de opgegraven dumpingplaats meer dan 150 meter groot was, was hij ervan overtuigd dat het alleen door een groot aantal mensen gecreëerd kon zijn en dus mogelijk toebehoord aan het dorp.

“We stonden versteld van hoe groot deze locatie is en we zijn nog nauwelijks dieper dan de bovenste laag,” verteld de antropoloog. “Niemand weet zeker waar het dorp lag. Maar door alleen al naar het landschap van de locatie te kijken, lijkt deze plek de meest logische.”

Naast de vele schelpen zei Rahemtulla dat ze veel van het gevonden gereedschap overeenkwam met die van een nabije opgraving, die dateren van 8.000 tot 9.000 jaar terug. Ook vonden ze verscheidene werktuigen gemaakt van geweibotten, stenen voor het slijpen van jagersgereedschap en gewichten voor visnetten. Deze werktuigen lijken uit hetzelfde jaar te stammen als het overige gereedschap.

Bron: The Globe and Mail

Meer lezen
Tijdvakken
Landen