1000 jaar oude marmeren sfinx gevonden in China

In het noordwesten van China is een meer dan 1000 jaar oude sculptuur van een sfinx gevonden. De sfinx  is opgegraven in de Chinese provincie Ningxia, en stamt uit de tijd van de Tang dynastie (618-907). Het is niet de enige vondst die in het gebied gedaan is.

Een marmeren sculptuur

De sfinx is zo’n 36 centimeter hoog en heeft het lichaam van een leeuw met daarop een mensenhoofd. De tombe waarin de sculptuur is gevonden, is van Liu Jun en zijn vrouw geweest, die tijdens die Tang dynastie leefden.  De sfinx is uit marmer gemaakt. Een bijzonder detail, want marmer komt in het deel van de wereld waar de vondst gedaan is niet vaak voor. Een zeldzame vondst dus.

De  Zijderoute

De tombe waarin de sculptuur gevonden is ligt langs de oude Chinese Zijderoute. Deze route werd aangelegd tijdens de Han dynastie en werd geopend in 130 voor Christus. De route verbond verschillende delen in de oude wereld met elkaar. Chinese zijde was een populaire stof onder westerse handelaren. De handelsroutes langs de Zijderoute werden in 1453 na Christus  geboycot door het Ottomaanse Rijk, die handel tussen west en oost verbood.

Niet de enige vondst

De tombe waarin de sfinx gevonden is, is niet de enige tombe die onderzocht is. De regio bevat nog 29 andere oude graven waarin archeologen onderzoek gedaan hebben. Meer dan 150 vondsten zijn gedaan, waaronder aardewerk, metalen wapens en verschillende kunstwerken die in marmer gegraveerd zijn.

Bronnen

www.archaeology.org ‘Marble Sphinx Unearthed in Northwest China’
news.xinhuanet.com ‘Rare marble sphinx unearthed in NW China’
www.shanghaidaily.com ’Ancient sphinx in Tang Dynasty tomb’
www.dailymail.co.uk ‘Clash of civilisations: Archaeologists unearth 1,000-year-old sphinx statue in the tomb of ancient Chinese scholar’
www.ancient.eu ’Silk Road’

Afbeelding

Wikimedia Commons, ‘Caravane sur la Route de la soie - Caravan on the Silk Road’, 1380, Cresques Abraham

Meer lezen

Tijdvakken

Landen