Het fort waar het graf werd ontdekt, staat bekend als Khar Nuur

Het fort waar het graf werd ontdekt, staat bekend als Khar Nuur

Dan Golan.

1.000 jaar oud elitegraf ontdekt in verlaten fort in Mongolië

In de ruïnes van een verlaten fort in Mongolië hebben archeologen een opmerkelijke ontdekking gedaan: een graf van een vrouw gekleed in een gele zijden mantel. Dit elitegraf, dat toevallig werd gevonden tijdens een onderzoek in het noordoosten van Mongolië, biedt een unieke inkijk in de begrafenisrituelen van een duizend jaar oud rijk. De vondst werpt nieuw licht op een duistere periode waar nog maar weinig over bekend is.

Tekst: Thomas van Roijen

Vrouw tussen de 40 en 60

De tombe was verborgen in een omheining van een van de muren van het fort. Koolstofdatering van het goed bewaard gebleven skelet onthulde dat de overledene een vrouw was die stierf op een leeftijd tussen de 40 en 60 jaar. Ze werd begraven in een kist, gekleed in een gele zijden mantel, met extra zijden stoffen onder haar hoofd en een hoofddeksel van berkenbast. Opmerkelijk was dat het graf nog ongeschonden was en in al die eeuwen nog nooit is geplunderd.

Het fort Khar Nuur

Het fort waar het graf werd ontdekt, staat bekend als Khar Nuur en werd gebouwd tussen de tiende en twaalfde eeuw, tijdens de Liao-dynastie. Deze dynastie controleerde destijds grote delen van centraal en oostelijk Mongolië. Khar Nuur maakte deel uit van een 800 kilometer lange muur die zich over het platteland uitstrekte. Na de val van dit rijk in 1125 werd het opgevolgd door het Mongoolse Rijk, dat in 1206 onder leiding van Genghis Khan ontstond.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


De elite van de Liao-dynastie

De grote hoeveelheid van kostbare grafgiften suggereert dat de vrouw tot de elite behoorde en een belangrijke figuur was in de lokale samenleving. De vondst van een grote hoeveelheid kralen, waarvan sommige niet lokaal van oorsprong waren, evenals zijden stoffen, gouden sieraden, fragmenten van een bronzen vat en een zilveren beker, onderstrepen haar hoge status.

Mysterieuze periode

Er is weinig bekend over de periode tussen de val van de Liao-dynastie en de opkomst van het Mongoolse Rijk. De onderzoekers hopen dat verder onderzoek naar het graf meer inzicht biedt in deze mysterieuze tijd. Historische documenten uit deze periode zijn schaars en bieden weinig concrete beschrijvingen van de sociale en politieke processen die de weg vrijmaakten voor de opkomst van het Mongoolse Rijk.

Meer lezen