De fundamenten van de hut van de gevangenen zijn nog duidelijk zichtbaar.

‘The Great Escape’ tunnel ontdekt

De fundamenten van de hut van de gevangenen zijn nog duidelijk zichtbaar.Britse archeologen hebben een vermiste tunnel gevonden bij het beruchte oorlogsgevangenenkamp Stalag Luft III. Via deze tunnel wisten geallieerde gevangen te ontsnappen, een daad verfilmd tot de Amerikaanse film The Great Escape uit 1963.

De tunnel werd in 1945 dichtgegooid, nadat de gevangenen werden ontdekt. De locatie ging toen verloren, totdat archeologen vorige maand sporen vonden zoals gereedschappen en benodigdheden voor het graven van een tunnel. De vondst van de tunnel zelf, genaamd George, volgde na opgravingen die drie weken innamen.

George is gebouwd door geallieerde gevangenen die eerder in de nacht van 24 maart 1944 een ontsnapping via de tunnel Harry getracht hadden. Harry, zowel als de tunnels Tom en Dick, was gegraven door de gevangenen. Met ruim 200 mensen om door de tunnel te vluchten zou het de grootste ontsnapping van de oorlog zijn. Uiteindelijk kwamen er maar 76 door Harry, waarvan 50 werden vermoord door de Gestapo.

Na het mislukken van die ontsnapping begonnen de gevangenen aan de bouw van George, in het theater van het kamp waar ruim 10.000 Duitsers rondliepen. Stalag Luft III lag indertijd in Duitsland, maar de locatie is nu onderdeel van Polen. De ligging van het kamp was zogenaamd uitermate geschikt om het graven van tunnels te bemoeilijken, hoewel dat de geallieerden niet tegen heeft gehouden.

De tunnel werd in augustus gevonden door middel van grondscannings apparatuur en de getuigenis van veteranen die meehielpen aan de bouw. Tevens zijn er voorwerpen als ijzerdraad - gebruikt om licht te creëren in de tunnel - pijpen gemaakt uit melkpoederblikken om lucht door te stromen, bedplanken om de tunnel te verbergen, scharnieren, hamers, enzovoorts gevonden.

“Het is niet echt een schat in de traditionele zin van het woord,” aldus Marek Lazarz, directeur van het museum dat gebouwd is om de gevangenen van het kamp eer aan te doen. “Maar het is een onschatbare aanduiding van hoe het leven in die situatie was.”

“Het is nog wel de vraag waar ze heen wilden met de tunnel. Ze groeven vanaf het theater recht naar een apart deel van het kamp waar de Duitse wachters leefden. Een theorie is dat ze daar in wilden breken om zichzelf te wapenen, nadat ze gehoord hadden welk lot hun medegevangenen hadden ondergaan.”

“Dit rond in ieder geval de historie van het kamp af. Tom, Dick en Harry zijn nu herenigd met George en de voorwerpen die gevonden zijn zullen samen met hem tentoongesteld worden.” De tunnel is gearchiveerd en weer dichtgegooid. Het huidige model dat in het museum stond, zal worden aangepast op de vondst.

Bron: News.scotsman.com

Meer lezen

Tijdvakken