Tentoonstelling Etrusken

RMO-blog

De unieke dubbeltentoonstelling Etrusken. Vrouwen van aanzien, Mannen met macht van het Rijksmuseum van Oudheden en het Allard Pierson Museum is nog tot en met 18 maart 2012 te bezoeken. Voor die tijd is tevens nog een lezing te volgen van Niels Steensma op 7 of 13 maart.

De Etrusken heersten zo’n drieduizend jaar geleden over het gebied in Midden-Italië, nog lang voordat de Romeinen voet aan wal zetten. Zij vormden een van de hoogst ontwikkelde volken van de oudheid. Hun nalatenschap bestaat derhalve uit vele kostbare kunstwerken en een schat aan culturele informatie. Vooral opmerkelijk was hun geloof in het hiernamaals en de emancipatie van Etruskische vrouwen.

De dubbeltentoonstelling van het Rijkmuseum van Oudheden en het Allard Pierson Museum loopt tot en met 18 maart. In die tijd kunnen bezoekers van de musea talloze stukken bewonderen, van gouden sieraden en beelden van goden en godinnen tot maquettes en reconstructies van paleisdaken en tempelgraven.

Op dinsdag 13 maart zal Niels Steensma, student archeologie aan de Universiteit Lieden, bovendien de lezing ‘Evenbeeld vereeuwigd’ in het Rijksmuseum van Oudheden geven. Deze is ook te volgen op woensdag 7 maart in het Allard Pierson Museum. Steensma wijdt uit over de Etruskische neiging tot antropomorfiseren, waarbij het volk voornamelijk figurines en sculpturen in de vorm van het menselijk lichaam maakten.

De tentoonstelling Etrusken loopt tot en met 18 maart.Kaartjes winnen

Wilt u 2x2 kaartjes winnen voor de tentoonstelling Etrusken in het Rijksmuseum van Oudheden? Laat ons dan weten welk topstuk uit de tentoonstelling u het liefst (nogmaals) wil zien en waarom. Bekijk de topstukken hier. Stuur uw inzending naar redactie@archeologieonline.nl en wie weet kunt u binnenkort een bezoekje brengen aan uw favoriete topstuk. De winnaars worden op woensdag 7 maart bekend gemaakt.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's