RMO lezingen in november

RMO-blog

In het Rijksmuseum van Oudheden vindt elke maand wel een aantal lezingen plaats. Volgende week heeft u de kans om drie lezingen bij te wonen en u tegoed te doen aan de cultuur en archeologie van Egypte, Servië en Rome.

Het Oude Egypte volgens Hollywood: de ontdekkingsreis van een verzamelaar

De tentoonstelling Het Egypte van Hollywood is sinds 13 oktober 2012 in volle gang. In het kader van deze tentoonstelling over de Egyptische cultuur in films van de afgelopen honderd jaar worden meerdere lezingen gegeven. Op dinsdag 13 november vindt de lezing De ontdekkingsreis van een verzamelaar plaats door gastconservator Hans van den Berg.

Woon op 13 november een lezing over Egypte bij in het RMO.Aanvang voor de lezing is 20:00 uur in de Tempelzaal van het RMO. Entreekosten zijn €5,00 per kaartje (uitsluitend verkrijgbaar op de dag van de lezing). RoMeO-leden hebben gratis toegang. Lees hier meer informatie over de RoMeO, de vriendenvereniging van het RMO.

De geboorte van Rome

In de middag van vrijdag 16 november vindt een lezing plaats van de Britse schrijver Anthony Everitt. Hij zal aan de hand van voorbeelden uit zijn recentelijk naar het Nederlands vertaalde boek De geboorte van Rome de opkomst van de historische stad en zijn rijk belichten. Everitt vertelt het verhaal achter Romulus en Remus, over Alexander de Grote en Julius Caesar, en hoe Rome van een kleine marktplaats uitgroeide tot het kloppend hart van een machtig rijk.

De lezing vangt aan om 15:30 uur in de Leemanszaal in het RMO. Toegang is gratis, maar aanmelden is wel verplicht. Dat kan met dit formulier. Het 432-paginatellende boek De geboorte van Rome is vanaf 16 november te koop in de Museumshop van het RMO. Na afloop van de lezing kun je het boek bij Everitt laten signeren.

Veenhoflezing over Qatna (Syrië)

Op 16 november wordt de jaarlijkse Veenhoflezing gegeven door prof.dr. Peter Pfälzner, directeur Archeologie Nabije Oosten van de Universität Tübingen in Duitsland. De titel van de lezing is Politics and Diplomacy in Syria, 3500 Years Ago: Archaeological Excavations in the Kingdom of Qatna. De lezing zal in het Engels gegeven worden.

Woon op 16 november een lezing over Syrië bij in het RMO.Leer over het archeologisch onderzoek dat naar het 3500 jaar oude koninklijk paleis van Qatna wordt uitgevoerd en over de diverse en waardevolle vondsten die er gedaan zijn. Tijdens de lezing krijgt u een beeld van de economische en politieke macht van Qatna, evenals de internationale relaties en het hoge prestige van Qatnas machthebbers. De lezing zal om 20:00 uur van start gaan in de Tempelzaal van het RMO. Toegang is gratis.

Let op: tijdens de looptijd van de tentoonstelling Het Egypte van Hollywood (t/m 17 maart 2013) geldt er voor bezoekers vanaf 18 jaar een toeslag van €2,- op de reguliere toegangsprijs van het museum. De toeslag geldt niet bij herhalingsbezoek tijdens de looptijd van de tentoonstelling, dus bewaar uw toeslagkaartje.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen