RMO activiteiten in december

RMO-blog

Ook in december is er genoeg te doen in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO). Zo vindt dit weekend in de Tempelzaal het White Crow Music Festival Leiden plaats en kunt u op 11, 16 en 20 december lezingen en workshops volgen.

White Crow Music Festival

Op 7, 8, en 9 december vindt in de Tempelzaal van het RMO de tweede editie van het White Crow Music Festival plaats. Dit bijzondere festival onder leiding van Hanna Shybayeva blaast nieuw leven in de oude tradities van salonconcerten. U kunt luisteren naar klassieke tot moderne kamermuziek, uitgevoerd door jonge topmusici en leden van het New European Ensemble. Kijk hier voor meer informatie.

Alexandrië

Op 11 december vindt een lezing over Alexandrië plaats in het RMO.Op dinsdag 11 december vindt in het RMO de lezing Alexandrië van Museum in Detail plaats. Met deze lezing tracht archeologe Annet van Wiechen de geschiedenis van Alexandrië te reconstrueren op basis van archeologische bronnen en vondsten. De lezing maakt deel uit van een reeks van cursusbureau Conens & van Wiechen. Kijk hier voor meer informatie.

De Amerikaanse Nijlkrokodil en andere mysteriën

Op 11 december kunt u ook de lezing De Amerikaanse Nijlkrokodil en andere mysteriën bijwonen. De lezing wordt gegeven in het kader van de tentoonstelling Het Egypte van Hollywood (13 oktober 2012 t/m 17 maart 2013). Dr. Frits Naerebout gaat in op de authenticiteit van de feiten en details die filmmakers gebruiken voor films die zich afspelen in de oudheid. Is het beeld dat zij schetsen correct, of laten ze de adviezen van archeologen en historici veelal voor wat ze zijn? En waarom worden sommige details in films verbogen? Kijk hier voor meer informatie.

Abbott and Costello Meet the Mummy

Bekijk Abbott and Costello Meet the Mummy in het RMO.De film Abbot and Costello Meet the Mummy (1955) draait, tevens in het kader van de tentoonstelling Het Egypte van Hollywood, op 16 december in het RMO. In de film raken twee Amerikanen verzeild in Caïro. Daar horen ze over de mummie Klaris, die een heilig medaillon bezit en de sleutel is naar de ‘schat van prinses Ara’. Ze stellen zich beschikbaar om de mummie naar Amerika te brengen, wat het begin is van vele onverwachte gebeurtenissen. Kijk hier voor meer informatie.

De vroege bewoners van Iraaks-Koerdistan

Op 20 december vindt de lezing De vroege bewoners van Iraaks-Koerdistan plaats, met Olivier Nieuwenhuyse van de faculteit archeologie van de Universiteit Leiden als spreker. Erin worden de bevindingen van de veldverkenning in Iraaks-Koerdistan belicht, met name de verrassende inzichten over de vroegste bewoners van dit gebied en de relaties met naburige regio’s. Deze lezing behoort tot de reeks die het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO) organiseert in het RMO. Kijk hier voor meer informatie.

Meer lezen