Nieuws uit Sakkara

RMO-blog

Een klein archeologisch team van het Rijksmuseum van Oudheden is vorige week afgereisd naar Egypte, in Sakkara. Daar leidt het museum al sinds 1975 een opgraving, en onderzoekt een deel van het oud-Egyptische grafveld voor hoge ambtenaren, uit de periode van de farao's Achnaton, Toetanchamon, Ay, Horemheb en Ramses I en II (1334-1212 v.Chr.).

Dr. Maarten Raven in het opgravingshuis te SakkaraHet afgelopen jaar was ook in Sakkara te merken dat Egypte roerige tijden doormaakt. Het terrein van de opgraving is meerdere malen door plunderaars bezocht, op zoek naar kostbaarheden. Daarbij is ook de nodige schade aangericht aan de monumenten en de magazijnen. Het team van het museum, onder leiding van dr. Maarten Raven, is dit jaar dan ook niet naar Sakkara om zelf te graven, maar om de monumenten en de magazijnen te controleren, om op te ruimen en waar nodig te restaureren.

Op dit moment zijn de Nederlanders de enige buitenlandse Egyptologen in Sakkara en er zijn vrijwel geen toeristen. In alle steden is het nog steeds onrustig, maar in het veld kan er flink aangepakt worden.

SakkaraAfgelopen maandag 6 februari was de eerste dag in het veld. Het magazijn met vondsten uit 2002-2010 is inmiddels geïnspecteerd, maar  het is nog niet duidelijk hoeveel daarvan weg is. De magazijnen met aardewerk, botten en reliëffragmenten waren duidelijk minder in trek, maar zijn wel opengebroken geweest. Het team is al druk aan het repareren en restaureren en alles gaat voorlopig voorspoedig.

Meer informatie over de opgraving vindt u hier.

Meer lezen

Tijdvakken