Museum in detail

RMO-blog

Op 18 september vindt in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden de lezing Keizer Trajanus - Meer dan levensgroot in Leiden plaats. Archeologe Annet van Wiechen van Conens & Van Wiechen houdt de lezing, waarin het meer dan levensgrote Romeinse Trajanus-beeld centraal staat.

Tijdens de lezing probeert Van Wiechen antwoord te geven op allerlei vragen omtrent keizer Trajanus, die de grootste expansie van het Romeinse rijk teweegbracht. Wie was Trajanus? Wat waren zijn daden? Hoe leefde hij voort? Van Wiechen besteedt ook aandacht aan de oorspronkelijke locatie van het beeld, namelijk Utica in Tunesië.

Een deel van het reliëf op de zuil van Trajanus in Rome.Vooral opmerkelijk is de functie van dit soort Romeinse keizerbeelden. Deze werden gebruikt als ‘reclamebord’ voor de keizer en zijn vaardigheden. Dit kan gezien worden als een vorm van propaganda en PR. In het geval van keizer Trajanus gaat het om zijn militaire acties, zijn sociale politiek en zijn bouwactiviteiten in Ostia en Rome.

De lezing Keizer Trajanus vindt plaats op 18 september van 13:00 tot 15:00 uur in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De prijs per lezing bedraagt €20,-. Toegang tot het museum is niet bij de prijs inbegrepen. Reserveren voor de lezing wordt op prijs gesteld. Lees hier hoe u zich kunt aanmelden.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's