Lezing Evenbeeld vereeuwigd

RMO-blog

Vandaag houdt Niels Steensma de lezing ‘Evenbeeld vereeuwigd’ in het Allard Pierson Museum. Deze zal tevens op 13 maart plaatsvinden in het Rijksmusem van Oudheden. Bovendien kondigen wij met plezier de winnaars van de kaartjes voor de tentoonstelling Etrusken in het RMO aan.

De lezing ‘Evenbeeld vereeuwigd’ wordt gehouden in het kader van de dubbeltentoonstelling ‘Etrusken. Vrouwen van aanzien, Mannen met macht’ van het RMO en het Allard Pierson Museum. De tentoonstelling loopt tot en met 18 maart 2012.

Niels Steensma is student archeologie van de Klassieke wereld aan de Universiteit Leiden. Hij specialiseert zich in de etruscologie en was als stagiair betrokken bij de ontwikkeling van de tentoonstelling. In de lezing vertelt hij over de Etruskische grafcultuur, waarin afbeeldingen van mensen een bijzondere plaats innemen. Talloze  voorwerpen, van kleine aardewerken figurines tot levensgrote grafsculpturen, werden in de vorm van de mens gemaakt. In zijn lezing verklaart Steensma deze antropomorfisering.

Kaartjes winnen

De topstukken zijn te zien tijdens de tentoonstelling Etrusken in het RMO.Tijdens de tentoonstelling Etrusken zijn er topstukken te zien in het RMO. Vorige week hielden wij een actie waarin we 2x2 kaartjes verlootten voor deze tentoonstelling. Aan mensen werd gevraagd ons te laten weten welk topstuk ze het liefst (nogmaals) wilden zien. Zie hieronder de winnaars.

José Salhi vertelde ons het verhaal over haar eerste bezoek aan de tentoonstelling: ‘Samen met een andere moeder ging ik mee met de rondleiding voor de kinderen, terwijl de rest van de groep een rondleiding voor volwassenen kreeg. Daardoor hadden wij maar weinig tijd om de tentoonstelling van de De topstukken zijn te zien tijdens de tentoonstelling Etrusken in het RMO.Etrusken uitgebreid te bekijken. We zijn er wel even geweest en vooral het beeldje van een jongen met eend zou ik graag nog een keer wat uitgebreider bekijken.’

De inzending van Gien Jansen zei veel in weinig woorden, wat haar tevens een kaartje oplevert: ‘Ik zou heel graag de "Wachteres bij het graf" een keer zien. Eigenlijk
wil ik alles wel zien.’

Gefeliciteerd met het winnen van de kaartjes. Wij zullen contact z.s.m. contact met u opnemen.

Meer lezen

Tijdvakken

Thema's