De Week van de Klassieken (17 t/m 26 april)

RMO-blog

De Week van de Klassieken is in volle gang. Tijdens deze vijfde editie staan de Griekse en Romeinse goden, godinnen en mythen centraal. De Week wordt georganiseerd door het Allard Pierson Museum (Amsterdam), Museum Het Valkhof (Nijmegen), het Rijksmuseum van de Oudheden (Leiden) en Tresoar (Leeuwarden).

In het Rijksmuseum van de Oudheden is tijdens de Week van de Klassieken veel te doen geweest. Zo was er bij de opening een Pubquiz en zijn er lezingen, rondleidingen en theaterworkshops geweest. Op woensdag 25 april wordt er tussen 11.00 en 12.30 uur een rondleiding over de Grieken, Romeinen en Etrusken gegeven door Josho Brouwers. Voor kinderen is er op 25 april klassiek knutselen van 14.00 tot 17.00 uur. Ook zijn de lopende tentoonstellingen “Eilanden van de Goden” en “100.000 uur archeologie” te zien.

In het Allard Pierson Museum wordt tijdens de Week iedere doordeweekse dag een korte lezing gehouden van 12.30 tot 13.00 door een conservator van het museum. Iedere dag is er een ander thema. Vandaag: “Daar zit muziek in”, over hoe volgens de Griekse mythologie muziekinstrumenten zijn ontstaan. Woensdag 25 april is er een lezing over Apollo, genieten en genezen. Op 26 april is er de lezing ”Goden en hun beestenspul”, over de goden en de dieren die bij hen horen. De laatste lezing vindt op 27 april plaats en gaat over Herakles; was hij een vechtersbaas of toch niet?

Tevens is er woensdag 25 april een Lezing van Geralda Jurriaans-Helle, conservator van de Griekse wereld in het Allard Pierson Museum. De lezing “Van Tartaros naar Olympos” is gratis bij een bezoek aan het museum en is van 14.00 tot 15.00 uur. Iedere dag is de audiotour “12 monsters” te volgen. Natuurlijk is ook de lopende tentoonstelling "700.000 vondsten uit de Amstel" te bewonderen.

Meer informatie over de Week van de Klassieken vindt u hier.

Meer lezen