De macht en pracht van roemrijk Carthago

RMO-blog

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden presenteert deze winter een tentoonstelling over de archeologische rijkdom en de roemrijke geschiedenis van Carthago: het handelsimperium van Feniciërs en Romeinen aan de kust van het huidige Tunesië. Meer dan driehonderd archeologische topstukken uit gerenommeerde internationale musea worden in Leiden samengebracht in een mediterrane setting van de stadsruïnes en de antieke haven. ‘Carthago’ is geopend 27 november 2014 t/m 10 mei 2015. Meer informatie staat op de website van het Rijksmuseum van Oudheden.

Carthago - expositie in Leiden

Carthago - wintertentoonstelling Rijksmuseum van OudhedenBlikvangers in de tentoonstelling ‘Carthago’ zijn onder andere kleurrijke mozaïeken, marmeren en bronzen sculpturen, intrigerende grafmonumenten en stèles, een keur aan verfijnde juwelen en glaswerk en de opgedoken kostbaarheden uit een scheepswrak.

Historische en mythische personen als koningin Dido en de Trojaanse held Aeneas, krijgsheer Hannibal, keizer Augustus en kerkvader Augustinus voeren bezoekers in de expositiezalen langs de fascinerende en veelbewogen geschiedenis van de stad. Hun verhaal gaat van de stichting door de Feniciërs in de 9de eeuw v.Chr., de verwoesting en wederopbouw door de Romeinen, tot in de zevende eeuw waarna de stad langzaam in vergetelheid raakte. Ook is er aandacht voor de herontdekking van Carthago’s ruïnes vanaf de vroege 19de eeuw.

Bij de tentoonstelling organiseert het museum o.a. lezingen, rondleidingen en cursussen. Ook verschijnen een boek (€19,95) en een magazine (€3,50). In de Tempelzaal van het museum geven foto’s een indruk van de geschiedenis van de archeologische opgravingen in Carthago vanaf de 19de eeuw. Tijdens de tentoonstelling geldt voor de museumtoegang een toeslag van €2,50 (v/a 18 jaar).

Carthago - de antieke stad

Carthago is een van de meest spraakmakende havensteden uit de oudheid, gelegen aan de kust van het huidige Tunesië. Na de stichting, waarschijnlijk in de 9de eeuw v.Chr. door Feniciërs uit het huidige Libanon, groeide de stad uit tot een handels- en machtsimperium met uitgebreide netwerken in het Middellandse Zeegebied en in Afrika.

Vanaf de 5de eeuw v.Chr. beheerste de machtige Carthaagse vloot grote delen van de Middellandse Zee. Carthago werd een geduchte tegenstander van het opkomende Rome. Na drie oorlogen verwoestten de Romeinen de stad in 146 v.Chr. Ruim een eeuw later bouwde keizer Augustus Carthago weer op. Na Rome en Alexandrië werd Carthago de derde grote stad van het Romeinse rijk. Toen de Romeinen tot het Christendom overgingen werd ook Carthago christelijk.

Carthago - wintertentoonstelling Rijksmuseum van OudhedenIn 439 na Chr. werd Carthago ingenomen door de Vandalen, een Germaanse stam. Na een opleving in de Byzantijnse tijd kreeg de stad uiteindelijk steeds minder betekenis, maar bleef in de Europese verbeelding als geliefd thema voortleven in klassieke muziek, kunst, literatuur en films. Sinds 1979 staan de ruïnes van Carthago op de Unesco Wereld Erfgoedlijst.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen