Voorwerpen van bot

blog - 02-08-2016

Bij het zoeken vinden we vaak botten. Het meeste is slachtafval. Uit welke tijd dit afkomstig is, is niet te zeggen. Het kan uit het Neolithicum, Middeleeuwen of Nieuwe Tijd komen. Het meeste bot is zwart gekleurd. Dit komt door mineralen in het water.

Het is niet alleen slachtafval wat we vinden. Van bot en gewei werden ook gebruiksvoorwerpen gemaakt. Daarvan hebben we heel wat gevonden. Het botmateriaal is opmerkelijk goed bewaard gebleven in het IJsselmeer. Bot is goed te bewerken en er was genoeg aanwezig. Hieronder staan de gebruiksvoorwerpen van bot die wij gevonden hebben. Over sommige voorwerpen heb ik al wat verteld in een eerdere blog. Ik wilde graag alle benen voorwerpen een keer op een rijtje zetten.


Touwspanner
De touwspanner komt uit het Neolithicum.

 

Priemen
We hebben ook verschillende priemen gevonden. Voor het maken van gaten in bijvoorbeeld leer of textiel. Ze werden ook gebruikt bij het vlechten van bijenkorven. Priemen werden al in het Neolithicum gebruikt.

 

 

 

De mooiste vind ik dit exemplaar, het einde is afgebroken. Het zou ook een naald kunnen zijn geweest.

 

 

Deze heeft een heel dunne punt. Ik vraag me af of dit exemplaar ook als priem gebruikt is. Het lijkt mij dat hij breekt als je er kracht op zet. Misschien is dit gebruikt als haarpen?

 

Speelschijfjes ?
Kleine ronde schijfjes zonder versiering. Ze lijken op speelschijfjes uit de Romeinse Tijd, maar ze kunnen ook van een latere datum zijn.

 

Kam
Stukjes kam gemaakt van gedecoreerd gewei uit de 8e eeuw.

 


Spinschijf
Een rond schijfje gemaakt uit gewei en waarschijnlijk gebruikt als spinschijfje.

 

 

Wol – of kaardekam
Verder hebben we vijf wol - of kaardekammen gevonden. Ze dateren uit de Middeleeuwen. Ze hadden lange tanden. Bij alle vijf gevonden kammen zijn de tanden afgebroken. Deze werden gebruikt om de wol te ontwarren. Maar er wordt ook wel gezegd dat het haarkammen zijn .

Oesdop
Dit voorwerp werd gebruikt bij paardentuig. Het komt uit de Middeleeuwen.

 

 

Volgende keer deel II


 

Vondsten uit het IJsselmeer

Omdat onze ene zoon die middag zo`n 18 jaar geleden nogal dwars was nam mijn man hem mee naar het IJsselmeer om koeientanden en scherven te zoeken en uit te waaien. Ze kwamen terug met een goed humeur en een plastic tas vol scherven, tanden en bot. We hebben mensen gezocht die ons konden vertellen hoe oud die scherven waren.

Toen begon het. We zijn vaak naar het IJsselmeer gegaan om te zoeken en het werd steeds leuker. Nu is het een soort verslaving om lekker uit te waaien en dingen te zoeken. Soms kom je thuis met een leuke vondst een andere keer ben je alleen maar lekker buiten geweest. Er ligt van alles, van steentijd tot grootmoedertijd. Er bleken nogal wat voorwerpen uit de late steentijd en vroege bronstijd te liggen.

We zijn op zoek gegaan naar deskundigen om te vragen wat we hadden gevonden en waarom daar nou zoveel ligt. Er wordt gedacht dat er in de Steentijd en Bronstijd een nederzetting heeft gelegen daar waar nu water is. In die tijd was het IJsselmeer nog land. Zeker weten doen we het niet. De nederzettingen spoelen uit en de gebruiksvoorwerpen spoelen aan. Omdat de voorwerpen die aanspoelen, niet meer in context liggen mogen we ze houden. We laten alles wat we vinden zien bij de archeologische dienst in Hoorn. Zij weten zo wat er waar gevonden wordt en wij weten wat we vinden.

Ik zal met regelmaat schrijven over een van de voorwerpen die ik heb gevonden.

Els Winters