Voorwerpen van bot

Vondsten uit het IJsselmeer

Bij het zoeken vinden we vaak botten. Het meeste is slachtafval. Uit welke tijd dit afkomstig is, is niet te zeggen. Het kan uit het Neolithicum, Middeleeuwen of Nieuwe Tijd komen. Het meeste bot is zwart gekleurd. Dit komt door mineralen in het water.

Het is niet alleen slachtafval wat we vinden. Van bot en gewei werden ook gebruiksvoorwerpen gemaakt. Daarvan hebben we heel wat gevonden. Het botmateriaal is opmerkelijk goed bewaard gebleven in het IJsselmeer. Bot is goed te bewerken en er was genoeg aanwezig. Hieronder staan de gebruiksvoorwerpen van bot die wij gevonden hebben. Over sommige voorwerpen heb ik al wat verteld in een eerdere blog. Ik wilde graag alle benen voorwerpen een keer op een rijtje zetten.


Touwspanner
De touwspanner komt uit het Neolithicum.

Priemen
We hebben ook verschillende priemen gevonden. Voor het maken van gaten in bijvoorbeeld leer of textiel. Ze werden ook gebruikt bij het vlechten van bijenkorven. Priemen werden al in het Neolithicum gebruikt.

De mooiste vind ik dit exemplaar, het einde is afgebroken. Het zou ook een naald kunnen zijn geweest.

Deze heeft een heel dunne punt. Ik vraag me af of dit exemplaar ook als priem gebruikt is. Het lijkt mij dat hij breekt als je er kracht op zet. Misschien is dit gebruikt als haarpen?

Speelschijfjes ?
Kleine ronde schijfjes zonder versiering. Ze lijken op speelschijfjes uit de Romeinse Tijd, maar ze kunnen ook van een latere datum zijn.

Kam
Stukjes kam gemaakt van gedecoreerd gewei uit de 8e eeuw.


Spinschijf
Een rond schijfje gemaakt uit gewei en waarschijnlijk gebruikt als spinschijfje.

Wol – of kaardekam
Verder hebben we vijf wol - of kaardekammen gevonden. Ze dateren uit de Middeleeuwen. Ze hadden lange tanden. Bij alle vijf gevonden kammen zijn de tanden afgebroken. Deze werden gebruikt om de wol te ontwarren. Maar er wordt ook wel gezegd dat het haarkammen zijn .

Oesdop
Dit voorwerp werd gebruikt bij paardentuig. Het komt uit de Middeleeuwen.

Volgende keer deel II

Meer lezen