Ufo’s, speelschijfjes of knopen?

Vondsten uit het IJsselmeer

Van niet alle voorwerpen die we vinden komen we erachter wat het geweest is en waarvoor het gediend heeft. Ook deskundigen weten het niet altijd. Dat is weleens frustrerend. Uiteraard wil je weten wat je hebt gevonden. De zoektocht naar het verhaal achter het voorwerp kan ook erg leuk zijn. Zo ontmoet je mensen met dezelfde interesse en kom je ook nog eens ergens. De vraag wat de onderstaande vondsten precies zijn, blijft nog onbeantwoord. Kan jij meer over onderstaande vondsten vertellen, laat het ons weten.

Benen ring

Een van die voorwerpen is een ring van bot. Het is 1,4 cm hoog en de doorsnede is 1,9 cm.
Het is gemaakt van een ellepijp dat waarschijnlijk afkomstig is van een schaap.

Amulet

Nog een onbekende vondst, waarvan we vermoeden dat het van een gewei is gemaakt. Het is 3 cm lang en 2 cm breed. In de hoek heeft het een gaatje. We weten niet of het voorwerp altijd al deze vorm heeft gehad of dat er door het lange verblijf in het water een gedeelte vanaf gesleten is. Misschien heeft het gaatje ooit wel in het midden gezeten. Dwars over het voorwerp loopt een groef. Ook hiervan weten we niet of dit origineel is of dat het een beschadiging is.

Speelschijfjes

Dan hebben we ook nog veertien onversierde schijfjes van bot gevonden, waarvan zeven grote en zeven kleinere. De schijfjes zijn mooi rond en hebben een bolle bovenkant en elf ervan hebben een vlakke onderkant. Drie schijfjes hebben ook een bolle achterkant. De schijfjes variëren in doorsnede van 1 cm tot 1,7 cm. We zijn een keer bij de Romeinse opgraving in Xanten (Duitsland) geweest. In het museum daar zagen wij benen schijfjes die precies op die van ons leken. Het waren speelschijfjes voor op een speelbord. Maar misschien zijn het ook wel onderdelen van knopen geweest, wie zal het zeggen…
.

Meer lezen