Udhruh, legerplaats bij Petra

RMO-blog

Lezing over de legerplaats en stad Udhruh in het kader van de tentoonstelling Petra. Wonder in de woestijn, door dr. ir. Mark Driessen, verbonden aan de Universiteit Leiden en actief in het Udhruh Archaeological Project.

Udhruh, legerplaats en stad in het achterland van Petra

Zo'n vijftien kilometer ten zuidoosten van Petra ligt Udhruh. De 4,7 hectare grote Romeinse legerplaats van Udhruh is waarschijnlijk de meest compleet bewaarde van het gehele Romeinse rijk. De buitenmuren en torens staan op diverse plekken nog meters overeind. De binnenbebouwing ligt grotendeels onder een meer dan 2,5 meter dik pakket bouwmateriaal. Waarschijnlijk heeft deze legerplaats een rol gespeeld in de bescherming van Petra en de logistiek van en naar deze stad.

Ingenieus ondergronds waternetwerk in Udhruh

Bovendien is in Udhruh een kilometers lang netwerk van ondergrondse kanalen, opgemetselde aquaducten en reservoirs ontdekt. Het ingenieuze stelsel is in de kalksteen uitgehakt. Dit antieke watermanagementsysteem heeft het marginale gebied in het verleden omgetoverd tot een complex en cultuurtechnisch landschap dat in bezit was van rijke grondeigenaren uit Petra.

Udhruh Archaeological Project

De opgraving in Udhruh. Beeld door RMO.Het in 2011 gestarte Udhruh Archaeological Project is een samenwerkingsverband tussen de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden en de Petra College for Tourism and Archaeology van de Al-Hussein Bin Talal University (Jordanië).

datum: dinsdag 11 februari 2014
aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
locatie: Tempelzaal of filmzaal Rijksmuseum van Oudheden
kosten: €5, RoMeO-leden gratis
kaarten: reserveren is niet mogelijk, kaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de kassa van het museum op de avond van de lezing

Bekijk meer lezingen en activiteiten van het Rijksmuseum van Oudheden.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's