Archeologie Magazine 2 van 2024

Cover AM 02 2024

Abonnees krijgen het komende nummer van Archeologie Magazine omstreeks 19 april in de brievenbus! Dit nummer ook thuis ontvangen? Neem dan snel een abonnement!

JA GRAAG

IK GEEF ARCHEOLOGIE MAGAZINE CADEAU

Vuurtorens: nautisch erfgoed op het droge

Het zijn misschien wel de markantste bouwwerken van Nederland, vastgelegd op eindeloos veel ansichtkaarten en strandselfies: vuurtorens. Het zijn bakens voor de bedrijvigheid op zee, monumenten van innovatie en vooruitgang. Maar dit betekent niet dat ze geen geschiedenis hebben. Integendeel! Het verhaal van ‘s lands kustverlichting is een verhaal van open vissersvuren, stenen boeten en gietijzeren torens, van olielampen, vernuftige lenzen en lichtkarakters, in tijden van handel, oorlog en toerisme. Hoog tijd dus voor een vuurtorengeschiedenis in vogelvlucht. 

De Boog van Trajanus in Benevento

De Boog van Trajanus in Benevento

Following Hadrian, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons.

Benevento (Italië): welvarende stad langs de Via Appia en Traiana 

Benevento, de stad waar volgens de legende eeuwenlang heksen bijeenkwamen onder een walnotenboom langs de Sabato-rivier, ligt in de Italiaanse regio Campanië op ongeveer 55 kilometer noordoostelijk van Napels. Tegenwoordig leidt het een slaperig bestaan als provinciestadje, maar dat was ooit heel anders. Allerlei indrukwekkende monumenten herinneren aan een roemrijk Romeins verleden. Uit deze periode dateren onder meer de 15 meter hoge Boog van Trajanus en het Romeinse theater, die nog steeds in de stad aan de Via Appia te zien zijn. Naast het theater stond de Romeinse brug, die de Via Appia geleidde naar Benevento.

Huis Bergh

Huis Bergh

Arch, Publiek domein, via Wikimedia Commons.

Huis Bergh: imposante middeleeuwse waterburcht in renovatie 

Op slechts een paar kilometer van de Duitse grens, na een wandeling door de smalle straatjes van het stadje ‘s-Heerenberg (provincie Gelderland), wacht een verrassing. Aan de voet van de heuvelrug Montferland sta je plotsklaps voor het hoge imposante Huis Bergh, waarvan de oudste sporen teruggaan tot de 13e eeuw. Dat maakt nieuwsgierig. Huis Bergh was het stamslot van de graven van Bergh en gaat door voor de grootste waterburcht in Nederland. Maar een middeleeuwse kunstcollectie in een middeleeuws kasteel, dat maakt Huis Bergh nog extra bijzonder. Textielfabrikant Jan Herman van Heek kocht Huis Bergh in 1912 waarna hij middeleeuwse kunst ging verzamelen. We namen er nog gauw een kijkje vlak voor het vanwege restauratie tot april 2025 de deuren sloot.

Abonnees krijgen het komende nummer van Archeologie Magazine omstreeks 19 april in de brievenbus! Dit nummer ook thuis ontvangen? Neem dan snel een abonnement!

JA GRAAG

IK GEEF ARCHEOLOGIE MAGAZINE CADEAU