Speciale stukken vuursteen

blog - 20-01-2016

Tot drie keer toe hebben we bijzondere stukken vuursteen gevonden.
Het zijn ovale stukken vuursteen van zo`n 4,5 – 5 cm lang. Aan de uiteinden zitten afslagen. Ik kon zien dat het niet zomaar een stuk vuursteen was, maar dat het met een bepaald doel gemaakt was. Maar… waarvoor? Gelukkig was er iemand die meer over de stenen kon vertellen.

Vuursteenspecialist

Enige jaren geleden ben ik in contact gekomen met Erik Drenth. Een specialist in vuursteen.
Hij wist mij te vertellen dat deze stukken vuursteen vuurslagen waren. Ook in de steentijd waren mensen in staat om vuur te maken. Dat kon men gebruiken voor warmte, bescherming en koken .
Ze maakten het vuur met een vuurboog of door vuursteen langs een stuk pyriet of marcasiet te slaan.

IJsmummie Ötzi

Vuursteen tegen vuursteen slaan geeft geen geschikte vonk. Vuursteen tegen pyriet of marcasiet geeft een hete vonk. Pyriet en marcasiet bevatten ijzer en zwavel . Deze vonk liet men op licht ontvlambaar, droog materiaal terechtkomen, de tondel zoals berkenschors, Lisdoddenpluis of tondelzwam. Het kon even duren voordat er een vonk op de tondel viel en de tondel ging gloeien. De gloeiende tondel werd bij droog gras of takjes gedaan en je had een vuurtje. Bij opgravingen zijn stukjes marcasiet gevonden. Ook de ijsmummie Ötzi had een stukje marcasiet,vuursteen en tondelzwam bij zich.

 

 

 

 


 

Vondsten uit het IJsselmeer

Omdat onze ene zoon die middag zo`n 18 jaar geleden nogal dwars was nam mijn man hem mee naar het IJsselmeer om koeientanden en scherven te zoeken en uit te waaien. Ze kwamen terug met een goed humeur en een plastic tas vol scherven, tanden en bot. We hebben mensen gezocht die ons konden vertellen hoe oud die scherven waren.

Toen begon het. We zijn vaak naar het IJsselmeer gegaan om te zoeken en het werd steeds leuker. Nu is het een soort verslaving om lekker uit te waaien en dingen te zoeken. Soms kom je thuis met een leuke vondst een andere keer ben je alleen maar lekker buiten geweest. Er ligt van alles, van steentijd tot grootmoedertijd. Er bleken nogal wat voorwerpen uit de late steentijd en vroege bronstijd te liggen.

We zijn op zoek gegaan naar deskundigen om te vragen wat we hadden gevonden en waarom daar nou zoveel ligt. Er wordt gedacht dat er in de Steentijd en Bronstijd een nederzetting heeft gelegen daar waar nu water is. In die tijd was het IJsselmeer nog land. Zeker weten doen we het niet. De nederzettingen spoelen uit en de gebruiksvoorwerpen spoelen aan. Omdat de voorwerpen die aanspoelen, niet meer in context liggen mogen we ze houden. We laten alles wat we vinden zien bij de archeologische dienst in Hoorn. Zij weten zo wat er waar gevonden wordt en wij weten wat we vinden.

Ik zal met regelmaat schrijven over een van de voorwerpen die ik heb gevonden.

Els Winters