Speciale stukken vuursteen

Vondsten uit het IJsselmeer

Tot drie keer toe hebben we bijzondere stukken vuursteen gevonden.
Het zijn ovale stukken vuursteen van zo`n 4,5 – 5 cm lang. Aan de uiteinden zitten afslagen. Ik kon zien dat het niet zomaar een stuk vuursteen was, maar dat het met een bepaald doel gemaakt was. Maar… waarvoor? Gelukkig was er iemand die meer over de stenen kon vertellen.

Vuursteenspecialist

Enige jaren geleden ben ik in contact gekomen met Erik Drenth. Een specialist in vuursteen.
Hij wist mij te vertellen dat deze stukken vuursteen vuurslagen waren. Ook in de steentijd waren mensen in staat om vuur te maken. Dat kon men gebruiken voor warmte, bescherming en koken .
Ze maakten het vuur met een vuurboog of door vuursteen langs een stuk pyriet of marcasiet te slaan.

IJsmummie Ötzi

Vuursteen tegen vuursteen slaan geeft geen geschikte vonk. Vuursteen tegen pyriet of marcasiet geeft een hete vonk. Pyriet en marcasiet bevatten ijzer en zwavel . Deze vonk liet men op licht ontvlambaar, droog materiaal terechtkomen, de tondel zoals berkenschors, Lisdoddenpluis of tondelzwam. Het kon even duren voordat er een vonk op de tondel viel en de tondel ging gloeien. De gloeiende tondel werd bij droog gras of takjes gedaan en je had een vuurtje. Bij opgravingen zijn stukjes marcasiet gevonden. Ook de ijsmummie Ötzi had een stukje marcasiet,vuursteen en tondelzwam bij zich.

Meer lezen

Tijdvakken