Rijke jongens, die Romeinen!

blog - 06-04-2017

Het was vorige week allemaal in het nieuws: schatten, museumstukken, spectaculaire vondsten.. de Romeinen in Tiel. Onder het nog aan te leggen bedrijvenpark Medel in Tiel werden vondsten uit de Romeinse tijd gedaan die hun weerga niet kennen.

Met vijf bedrijven sterk

Het Medel-terrein is groot. En er werd veel archeologie verwacht. Zo veel dat het industrieschap Medel aan vijf archeologische bedrijven opdracht heeft gegeven om de klus te klaren. Op drie percelen graven ADC ArcheoProjecten, Archol, BAAC, RAAP en VUhbs, naast elkaar op, samen met vele vrijwilligers. Het is zwoegen, verbeten doorzetten in de zware klei, overleggen, improviseren, onderzoeken, verbazen en bewonderen. En vooral samenwerken. De vreugde over de schitterende Romeinse vondsten, waaronder 2500 bronsvondsten, was groot.

Een schatkamer...

Het bleek een ware schatkamer. Er werd een bijna halve meter groot kalkstenen beeld van Jupiter, de oppergod van de Romeinen, gevonden. Er zijn bronzen mantelspelden aangetroffen, ringen -waaronder één met een zeldzame beeltenis van een centaur (paardmens)-, dolken, een olielamp en een wijnzeef. Een uniek en zeldzaam potje (een balsamarium) voor zalf, parfum of zeep, versierd met liefdesgoden (Eroten) in reliëf. Allemaal luxe artikelen die we alleen kennen van rijke Romeinse huishoudens of locaties met een bijzondere functie.

... maar waarvan?

Maar de betekenis van de vondsten op deze locatie is vooralsnog een mysterie. Waarom liggen ze hier, was hier een rituele of religieuze plaats, woonde er een bijzonder rijke Romein of Bataaf? Gedurende de Romeinse periode (12 v. Chr-400 na Chr.) was dit gebied een grensprovincie van het Romeinse rijk. Bataafse boeren woonden in nederzettingen met huizen van hout en leem. Met de komst van de Romeinen gingen hun gebruiken, voorwerpen en technieken steeds meer deel uitmaken van het dagelijks leven. Alle voorwerpen zijn ontdekt in een oude rivierbedding die langs het iets hoger gelegen perceel 'de Hoge Hof' loopt. Omdat dit perceel zelf niet wordt bebouwd, worden de archeologische resten daar niet bedreigd en wordt daar nu niet opgegraven. Maar er moet op die locatie haast wel een villa of een heiligdom hebben gelegen.

Grafvelden

Er zijn ook twee grafvelden aangetroffen met ca. 80 crematiegraven met typisch Romeinse grafgiften, zoals borden, glaswerk, een schaar en een scheermes. Een graf werd in die tijd doorgaans gemarkeerd met een aarden heuvel. In Medel zijn daarvan exemplaren aangetroffen van wel 23 meter doorsnede! Daarmee behoren ze tot de grootste die op het voormalig Bataafse platteland zijn aangetroffen.

Kom kijken!

Zaterdag 8 april 2017 kun je op het terrein van bedrijvenpark Medel de vondsten bewonderen. Er zijn archeologische en Romeinse activiteiten voor alle leeftijden. Laarzen mee! Deze open dag is van 11.00 tot 16.00 uur, gratis entree. Kijk voor meer informatie ook op: www.uitintiel.nl.

 


 

ADC ArcheoProjecten

ADC ArcheoProjecten (www.archeologie.nl) is een van de grootste archeologische bedrijven in Nederland. Zij graaft op, zowel boven als onder water, in Nederland, Duitsland en Vlaanderen. Dit levert vaak ongekend mooie en interessante vondsten en verhalen op.
Die delen we in onze rapportages en publicaties, en waar mogelijk in tentoonstellingen, opendagen, lezingen, brochures, via websites en social media. Omdat op Archeologieonline geïnteresseerden – jong en oud, leek en professional – bij elkaar komen, delen we onze vondsten en belevenissen uit het archeologisch werk ook graag hier; want laten we eerlijk zijn: wie zouden we zijn zonder verleden?