Prehistorische vondsten

blog - 26-11-2015

Hier volgen twee bijzondere vondsten die ik heb gedaan bij de vooroever van het IJsselmeer. Het blijft speciaal om iets te vinden wat een paar duizend jaar geleden gemaakt en gebruikt is. Bijzonder  om het dan na zo`n lange tijd zelf vast te houden.

Benen touwspanner

Dit is zo’n bijzondere, prehistorische vondst. . Het is van been,  6,7 cm lang en  2,8  cm tot 1,5     cm breed, de gaten zijn 1,2 en 0,5 cm in doorsnede. Het is maar  0,5 cm dik. Lang heb ik gedacht dat het een hanger of amulet was. Deskundigen hebben mij verteld dat het waarschijnlijk een touwspanner is. Het zou mogelijk uit de prehistorie komen. Omdat de voorwerpen niet meer in context liggen is het voor ons soms lastig vast te stellen uit welke periode de gevonden voorwerpen komen.

Aardewerk schijf

Een paar jaar geleden ging ik in de winter even zoeken bij de vooroever. Er had dat jaar flink wat ijs gelegen, ook in het IJsselmeer. Dat ijs was gaan kruien en had een stuk van de kant afgeslagen. In de afgeslagen grond lag dit ronde voorwerp. Het komt uit de Bronstijd en is van aardewerk. De doorsnede is  7,9 cm. In het midden zit een gat van  1,9 cm doorsnede. Het aardewerk is vrij zacht en niet hard gebakken. Het is versierd met zeven cirkelvormige indrukken. Ook zit er een doorboring door de aardewerken schijf heen.

 

Wat het precies is weet niemand. Dit voorwerp wordt vaker gevonden in Bronstijdcontext. Ook bij de aanleg van de N23, de Westfrisiaweg.  Bij Hoogkarspel kwamen er  bij archeologisch onderzoek een paar van deze aardewerken schijven uit een greppel uit de late Bronstijd 1100-800 v.Chr.


 

Vondsten uit het IJsselmeer

Omdat onze ene zoon die middag zo`n 18 jaar geleden nogal dwars was nam mijn man hem mee naar het IJsselmeer om koeientanden en scherven te zoeken en uit te waaien. Ze kwamen terug met een goed humeur en een plastic tas vol scherven, tanden en bot. We hebben mensen gezocht die ons konden vertellen hoe oud die scherven waren.

Toen begon het. We zijn vaak naar het IJsselmeer gegaan om te zoeken en het werd steeds leuker. Nu is het een soort verslaving om lekker uit te waaien en dingen te zoeken. Soms kom je thuis met een leuke vondst een andere keer ben je alleen maar lekker buiten geweest. Er ligt van alles, van steentijd tot grootmoedertijd. Er bleken nogal wat voorwerpen uit de late steentijd en vroege bronstijd te liggen.

We zijn op zoek gegaan naar deskundigen om te vragen wat we hadden gevonden en waarom daar nou zoveel ligt. Er wordt gedacht dat er in de Steentijd en Bronstijd een nederzetting heeft gelegen daar waar nu water is. In die tijd was het IJsselmeer nog land. Zeker weten doen we het niet. De nederzettingen spoelen uit en de gebruiksvoorwerpen spoelen aan. Omdat de voorwerpen die aanspoelen, niet meer in context liggen mogen we ze houden. We laten alles wat we vinden zien bij de archeologische dienst in Hoorn. Zij weten zo wat er waar gevonden wordt en wij weten wat we vinden.

Ik zal met regelmaat schrijven over een van de voorwerpen die ik heb gevonden.

Els Winters