Prehistorische vondsten

Vondsten uit het IJsselmeer

Hier volgen twee bijzondere vondsten die ik heb gedaan bij de vooroever van het IJsselmeer. Het blijft speciaal om iets te vinden wat een paar duizend jaar geleden gemaakt en gebruikt is. Bijzonder  om het dan na zo`n lange tijd zelf vast te houden.

Benen touwspanner

Dit is zo’n bijzondere, prehistorische vondst. . Het is van been,  6,7 cm lang en  2,8  cm tot 1,5     cm breed, de gaten zijn 1,2 en 0,5 cm in doorsnede. Het is maar  0,5 cm dik. Lang heb ik gedacht dat het een hanger of amulet was. Deskundigen hebben mij verteld dat het waarschijnlijk een touwspanner is. Het zou mogelijk uit de prehistorie komen. Omdat de voorwerpen niet meer in context liggen is het voor ons soms lastig vast te stellen uit welke periode de gevonden voorwerpen komen.

Aardewerk schijf

Een paar jaar geleden ging ik in de winter even zoeken bij de vooroever. Er had dat jaar flink wat ijs gelegen, ook in het IJsselmeer. Dat ijs was gaan kruien en had een stuk van de kant afgeslagen. In de afgeslagen grond lag dit ronde voorwerp. Het komt uit de Bronstijd en is van aardewerk. De doorsnede is  7,9 cm. In het midden zit een gat van  1,9 cm doorsnede. Het aardewerk is vrij zacht en niet hard gebakken. Het is versierd met zeven cirkelvormige indrukken. Ook zit er een doorboring door de aardewerken schijf heen.

 

Wat het precies is weet niemand. Dit voorwerp wordt vaker gevonden in Bronstijdcontext. Ook bij de aanleg van de N23, de Westfrisiaweg.  Bij Hoogkarspel kwamen er  bij archeologisch onderzoek een paar van deze aardewerken schijven uit een greppel uit de late Bronstijd 1100-800 v.Chr.

Meer lezen

Tijdvakken