Pottery goes digital

blog - 10-06-2015

De afgelopen twee weken hadden de vrijwilligers van de ArcheoHotspot Amsterdam extra hulp, en wel van het 4D Research Lab. Zij zijn onlangs gestart met een nieuw project: ‘Pottery goes digital. 3D laser scanning technology and the study of archaeological ceramics’.

Digitaal onderzoek van aardewerk

Dit project verkent de mogelijkheden van geavanceerde digitale methoden in het onderzoek van archeologisch aardewerk. Dit onderzoek was vooral van belang omdat zij algoritmes ontwikkelen die automatisch de maaktechniek van de pot herkennen, hetgeen niet altijd zichtbaar is met het blote oog.

Scherven printen

Het publiek van de ArcheoHotspot kreeg de unieke kans om een kijkje te nemen in alle fasen van onderzoek, van de documentatie van aardewerk met de nieuwe technieken zoals 3D scannen, de analyse van het aardewerk tot en met de publicatie van het materiaal. Ook werden scherven live 3D geprint en legden de onderzoekers aan de bezoekers uit hoe de pot ooit gemaakt is.

Amusement

Daarnaast kon de 3D printer ook voor ‘amusement’ gebruikt worden. Bezoekers konden een miniatuurversie van een aardewerken pot laten printen om thuis neer te zetten. De aanwezigheid van het 4D Research Lab in de ArcheoHotspot bleek een groot succes. Hoe bijzonder is het om te zien dat een printer van tegenwoordig ook een waar object van vroeger kan (na)maken? Een printer blijkt van belang voor onderzoek naar aardewerk! Als u meer wilt weten over het 4D Research Lab en hun projecten, kunt u ook de site bekijken:ashms.uva.nl/