Beeld - Rijksmuseum van Oudheden

Nieuws uit Sakkara – dagboek

RMO-blog

Het team van dr. Maarten Raven heeft een volgend deel van het Sakkara dagboek gepubliceerd. Het seizoen liep ten einde waardoor de temperatuur flink daalde. Bovendien kreeg het gezelschap te maken met hevige zandstormen en regen. Het veldwerk was echter voorbij en de archeologen konden hun archiveerwerk veilig binnenshuis vervolgen. Op 3 maart rondden ze het werk definitief af. Inmiddels is het team vertrokken uit Sakkara. 

Christian en Maarten hebben alle vondsten die op de site gedaan zijn tussen 1999 en 2010 gearchiveerd. Met die lijst konden ze vlug zien welke voorwerpen gestolen zijn of verloren zijn gegaan tijdens de eerste dagen van de Egyptische revolutie in januari 2011. In totaal is het team 84 shabti’s (Egyptische grafbeeldjes) en shabti fragmenten kwijtgeraakt, naast 18 textielwaren en een reeks houten voorwerpen, ingetekende keramiekscherven en juwelen. 

Beeld - Rijksmuseum van OudhedenOok werd de afgelopen week de kapel van Khay, die werd gevonden in 1985, gerestaureerd. Het team meldt dat dit soepel verliep en dat de muurdecoraties goed zijn behouden. De archeologen kijken tevreden terug op het afgelopen seizoen en zien met opgeheven hoofd het veldwerk van volgend jaar tegemoet.

Lees hier alle verslagen van het team van het huidige seizoen.

Meer lezen

Tijdvakken