Metaal uit het IJsselmeer

blog - 14-04-2016

Er worden niet veel metalen voorwerpen gevonden bij en in het IJsselmeer. Door het eerst zoute en nu brakke water blijft metaal niet in goede staat.
De vroegere badmeester van Medemblik dook nogal eens in het IJsselmeer en heeft daar heel wat tinnen lepels naar boven gehaald. De meesten waren helaas aangetast door tinrot. Ooit is er een tabaksdoos uit het water gehaald. Een collega zoeker heeft er een tinnen lepel, twee 18e eeuwse gespen en een musketkogel gevonden.

Kinderspeelgoed

Ik heb er behalve de zilveren 14e eeuwse munt waar ik eerder al een stukje over geschreven heb nog vier andere metalen voorwerpen gevonden.
Het eerste is een klein tinnen bakje . Het is behoorlijk beschadigd. Het komt uit de 17e eeuw en was kinderspeelgoed.

Kelderflessen

Het tweede is een dop van een kelderfles. Gemaakt van messing. Een legering van koper en zink. Het waren vierkante flessen die door hun vorm makkelijk met meer in een kistje konden worden gezet dan ronde flessen. Dit kistje was verdeeld in vakken waar de flessen in stonden . Zo`n kistje werd een kelder genoemd en de flessen heten daarom kelderflessen.

Lepel en gewichtje

Het derde is een steel van een tinnen lepel met daarin de letters I en G. De lepel komt uit ongeveer de 18e eeuw. De letters zijn vermoedelijk de initialen van de eigenaar.

En de vierde is een loden gewichtje van 20 gram. Hiervan weet ik niet uit welke tijd het komt. 

 

 


 

Vondsten uit het IJsselmeer

Omdat onze ene zoon die middag zo`n 18 jaar geleden nogal dwars was nam mijn man hem mee naar het IJsselmeer om koeientanden en scherven te zoeken en uit te waaien. Ze kwamen terug met een goed humeur en een plastic tas vol scherven, tanden en bot. We hebben mensen gezocht die ons konden vertellen hoe oud die scherven waren.

Toen begon het. We zijn vaak naar het IJsselmeer gegaan om te zoeken en het werd steeds leuker. Nu is het een soort verslaving om lekker uit te waaien en dingen te zoeken. Soms kom je thuis met een leuke vondst een andere keer ben je alleen maar lekker buiten geweest. Er ligt van alles, van steentijd tot grootmoedertijd. Er bleken nogal wat voorwerpen uit de late steentijd en vroege bronstijd te liggen.

We zijn op zoek gegaan naar deskundigen om te vragen wat we hadden gevonden en waarom daar nou zoveel ligt. Er wordt gedacht dat er in de Steentijd en Bronstijd een nederzetting heeft gelegen daar waar nu water is. In die tijd was het IJsselmeer nog land. Zeker weten doen we het niet. De nederzettingen spoelen uit en de gebruiksvoorwerpen spoelen aan. Omdat de voorwerpen die aanspoelen, niet meer in context liggen mogen we ze houden. We laten alles wat we vinden zien bij de archeologische dienst in Hoorn. Zij weten zo wat er waar gevonden wordt en wij weten wat we vinden.

Ik zal met regelmaat schrijven over een van de voorwerpen die ik heb gevonden.

Els Winters