Metaal uit het IJsselmeer

Vondsten uit het IJsselmeer

Er worden niet veel metalen voorwerpen gevonden bij en in het IJsselmeer. Door het eerst zoute en nu brakke water blijft metaal niet in goede staat.
De vroegere badmeester van Medemblik dook nogal eens in het IJsselmeer en heeft daar heel wat tinnen lepels naar boven gehaald. De meesten waren helaas aangetast door tinrot. Ooit is er een tabaksdoos uit het water gehaald. Een collega zoeker heeft er een tinnen lepel, twee 18e eeuwse gespen en een musketkogel gevonden.

Kinderspeelgoed

Ik heb er behalve de zilveren 14e eeuwse munt waar ik eerder al een stukje over geschreven heb nog vier andere metalen voorwerpen gevonden.
Het eerste is een klein tinnen bakje . Het is behoorlijk beschadigd. Het komt uit de 17e eeuw en was kinderspeelgoed.

Kelderflessen

Het tweede is een dop van een kelderfles. Gemaakt van messing. Een legering van koper en zink. Het waren vierkante flessen die door hun vorm makkelijk met meer in een kistje konden worden gezet dan ronde flessen. Dit kistje was verdeeld in vakken waar de flessen in stonden . Zo`n kistje werd een kelder genoemd en de flessen heten daarom kelderflessen.

Lepel en gewichtje

Het derde is een steel van een tinnen lepel met daarin de letters I en G. De lepel komt uit ongeveer de 18e eeuw. De letters zijn vermoedelijk de initialen van de eigenaar.

En de vierde is een loden gewichtje van 20 gram. Hiervan weet ik niet uit welke tijd het komt. 

Meer lezen