Historische held hersteld!

ADC ArcheoProjecten

Komend jaar wordt in Barneveld het Jan van Schaffelaarjaar gevierd. Dan is het 535 jaar geleden dat deze held overleed door een val – of sprong – van de toren van huidige Oude Kerk in het centrum van Barneveld. Jan van Schaffelaar was legeraanvoerder en vocht tijdens de Hoekse en Kabeljauwse Twisten in 1482 aan de kant van de Kabeljauwen. Hij viel van de toren, maar of deze duik zijn eigen keuze was of dat hij hiertoe werd gedwongen is niet duidelijk. Hij zou zijn val hebben overleefd en vervolgens op de grond alsnog door de Hoeken zijn gedood.

Jan van Schaffelaar is daarom een icoon in de Barneveldse geschiedenis. Zijn beeld, in 1903 gemaakt door J.M.W. van Hove, staat al meer dan 100 jaar op het Kerkplein, voor de kerk waar hij vanaf viel. Maar door de tand des tijds is het zandsteen aangetast, de inscriptie onleesbaar geworden en is het beeld ten prooi gevallen aan vandalisme. De gemeente Barneveld  heeft ADC ArcheoCare, de afdeling Conservering en Restauratie van ADC ArcheoProjecten, gevraagd het beeld voor het jubileumjaar in ere te herstellen.

Het werd een ware make-over. In samenwerking met Steenhouwerij Maarssen is het ontbrekende deel van de pareerstang van het gevest gereconstrueerd in de originele steen van het beeld. De groene algenaanslag is verwijderd, net al s resten van eerdere schoonmaakacties. De inscriptie is met speciale verf ingekleurd zodat de tekst weer te lezen is. De graffiti van viltstift en verf is schoongemaakt en het oppervlak van het beeld is behandeld om het weersbestendig en graffitiwerend te maken.

Op 31 oktober 2016 is het schoongemaakte en gerestaureerde beeld feestelijk onthuld in aanwezigheid van de wethouder Cultuur. Zo werd deze held hersteld en kan hij in 2017 weer het indrukwekkende middelpunt zijn dat hij ooit in de strijd geweest is.

Meer lezen