Hanger en andere versiering uit het laat neolithicum

Vondsten uit het IJsselmeer

Na een vruchteloze zoektocht langs het IJsselmeer, ging ik richting huis . Op het laatste stukje vond ik nog iets dat leek op een hondentand. Toen ik de tand opraapte, zag ik dat er in de wortel een gaatje geboord was. Toch nog een prachtige vondst aan het einde van mijn zoektocht.

Tanden als versiering

In de steentijd werden tanden van dieren zoals beer, wild zwijn en hond gebruikt als hanger of amulet. Ook werden de tanden gebruikt als versiering op kleding.

Het gaatje in de hanger werd gemaakt met een boortje van vuursteen.
Met een boortje kon er een mooi rond gaatje gemaakt worden. De boortjes zijn stukjes vuursteen met een punt. Deze was erg goed te herkennen omdat de punt mooi bewerkt is.

Andere versieringen uit de Steentijd

We hebben een klein ringetje gevonden van gewei. Onderzoekers denken dat deze werd gebruikt als versiering op kleding. Het ringetje heeft een doorsnede van is 1,3 cm.

Een rond stukje bot

Waarschijnlijk is dit voorwerp gebruikt als bijzondere versiering voor op de kleding. . Het is een rond stukje bot. Aan de ene zijde bol met aan de bolle zijde een gaatje dwars er doorheen. Het is 2 cm in doorsnede. Het is niet duidelijk van welk materiaal de versiering is gemaakt, bot of gewei. In het museum van Nieuw Land in Lelystad lagen soortgelijke voorwerpen uit de Swifterbandcultuur. Deze waren gevonden in een graf. Ook deze exemplaren waren gebruikt als versiering op kleding.

Er spoelen vaak dingen aan waarvan je geen idee hebt van wat het is, zoals bij deze laatste twee voorwerpen. Door vragen te stellen aan onderzoekers en archeologen of goed rond te kijken in musea kun je er soms achter komen, maar: soms blijft het een vraag.

Meer lezen