Gebruiksvoorwerpen van bot

blog - 16-08-2016

Bij het zoeken vinden we vaak botten. Van bot en gewei werden ook gebruiksvoorwerpen gemaakt. Daarvan hebben we heel wat gevonden. Het botmateriaal is opmerkelijk goed bewaard gebleven in het IJsselmeer. Bot is goed te bewerken en er was genoeg aanwezig. Hieronder staan de gebruiksvoorwerpen van bot die wij gevonden hebben. Over sommige voorwerpen heb ik al wat verteld in een eerdere blog. Ik wilde graag alle benen voorwerpen een keer op een rijtje zetten. Hier volgt deel II. Voor deel I zie hier.


Muntbalans

Het duurde even voordat we wisten wat we hadden gevonden. Het bleek te gaan om eenbalansarm van een muntbalans uit de 13e 14e eeuw.

Glis

We hebben 3 glissen gevonden. Deze komen uit de Middeleeuwen. Dit zijn voorlopers van de huidige schaats. Ze werden onder de voet gebonden en zo kon je over het ijs glijden. Ze werden ook onder sleetjes geplaatst. De glissen die wij hebben gevonden zaten , gezien de doorboring, onder sleetjes.

Mesheft

In het begin van ons zoeken vonden we dit mesheft . Het kan van bot of gewei zijn. Het is onduidelijk uit welke tijd het komt.

 

Knopen

De knopen werden vroeger uit bot gemaakt. Zo nu en dan vinden we er een. De 16e 17e eeuwse knopen hebben een oogje aan de achterkant. Deze knopen zijn aan de bovenkant bol. We hebben er veertien van gevonden.

Dit zijn benen knopen uit de 18e -19e eeuw. Hiervan lagen er acht bij de Vooroever.
Onbekend voorwerp
Niet van alle voorwerpen die we vinden is bekend wat het is en waarvoor het gebruikt is.
We vonden ook twee puntjes van een gewei. Zijn ze nog ergens voor gebruikt of is het afval?

Twee voorwerpen waarvan niet duidelijk is waarvoor ze zijn gebruikt.


 

Vondsten uit het IJsselmeer

Omdat onze ene zoon die middag zo`n 18 jaar geleden nogal dwars was nam mijn man hem mee naar het IJsselmeer om koeientanden en scherven te zoeken en uit te waaien. Ze kwamen terug met een goed humeur en een plastic tas vol scherven, tanden en bot. We hebben mensen gezocht die ons konden vertellen hoe oud die scherven waren.

Toen begon het. We zijn vaak naar het IJsselmeer gegaan om te zoeken en het werd steeds leuker. Nu is het een soort verslaving om lekker uit te waaien en dingen te zoeken. Soms kom je thuis met een leuke vondst een andere keer ben je alleen maar lekker buiten geweest. Er ligt van alles, van steentijd tot grootmoedertijd. Er bleken nogal wat voorwerpen uit de late steentijd en vroege bronstijd te liggen.

We zijn op zoek gegaan naar deskundigen om te vragen wat we hadden gevonden en waarom daar nou zoveel ligt. Er wordt gedacht dat er in de Steentijd en Bronstijd een nederzetting heeft gelegen daar waar nu water is. In die tijd was het IJsselmeer nog land. Zeker weten doen we het niet. De nederzettingen spoelen uit en de gebruiksvoorwerpen spoelen aan. Omdat de voorwerpen die aanspoelen, niet meer in context liggen mogen we ze houden. We laten alles wat we vinden zien bij de archeologische dienst in Hoorn. Zij weten zo wat er waar gevonden wordt en wij weten wat we vinden.

Ik zal met regelmaat schrijven over een van de voorwerpen die ik heb gevonden.

Els Winters