Gebruiksvoorwerpen van bot

Vondsten uit het IJsselmeer

Bij het zoeken vinden we vaak botten. Van bot en gewei werden ook gebruiksvoorwerpen gemaakt. Daarvan hebben we heel wat gevonden. Het botmateriaal is opmerkelijk goed bewaard gebleven in het IJsselmeer. Bot is goed te bewerken en er was genoeg aanwezig. Hieronder staan de gebruiksvoorwerpen van bot die wij gevonden hebben. Over sommige voorwerpen heb ik al wat verteld in een eerdere blog. Ik wilde graag alle benen voorwerpen een keer op een rijtje zetten. Hier volgt deel II. Voor deel I zie hier.


Muntbalans

Het duurde even voordat we wisten wat we hadden gevonden. Het bleek te gaan om eenbalansarm van een muntbalans uit de 13e 14e eeuw.

Glis

We hebben 3 glissen gevonden. Deze komen uit de Middeleeuwen. Dit zijn voorlopers van de huidige schaats. Ze werden onder de voet gebonden en zo kon je over het ijs glijden. Ze werden ook onder sleetjes geplaatst. De glissen die wij hebben gevonden zaten , gezien de doorboring, onder sleetjes.

Mesheft

In het begin van ons zoeken vonden we dit mesheft . Het kan van bot of gewei zijn. Het is onduidelijk uit welke tijd het komt.

Knopen

De knopen werden vroeger uit bot gemaakt. Zo nu en dan vinden we er een. De 16e 17e eeuwse knopen hebben een oogje aan de achterkant. Deze knopen zijn aan de bovenkant bol. We hebben er veertien van gevonden.

Dit zijn benen knopen uit de 18e -19e eeuw. Hiervan lagen er acht bij de Vooroever.
Onbekend voorwerp
Niet van alle voorwerpen die we vinden is bekend wat het is en waarvoor het gebruikt is.
We vonden ook twee puntjes van een gewei. Zijn ze nog ergens voor gebruikt of is het afval?

Twee voorwerpen waarvan niet duidelijk is waarvoor ze zijn gebruikt.

Meer lezen