Elke dag iets anders

blog - 03-04-2015

In december 2014 opende in het Allard Pierson Museum de ArcheoHotspot. Sindsdien zijn vrijwilligers bezig met het sorteren van materiaal uit een beerput bij Ons’ Lieve Heer op Solder. Bezoekers helpen hen hierbij. Het is een bijzondere ervaring om een druivenpitje in handen te hebben dat in 1675 in de beerput terecht is gekomen. Het verleden komt op deze manier heel dichtbij. Het leuke is ook dat bezoekers voorwerpen waar ze meer over willen weten van thuis mee mogen nemen.

Romeinse soldaat

Onlangs was het de Week van de Klassieken. Eén van de publieksbegeleiders van het Allard Pierson Museum leidde elke dag verkleed als een Romeinse soldaat bezoekers rond.

Muntkunde

De vrijwilligers van de ArcheoHotspot kregen een cursus numismatiek (muntkunde), gegeven door drs. Michiel Kruijthof. Daarbij mochten ze gebruik maken van een deel van de muntencollectie van het Allard Pierson Museum. Ze leerden o.a. dat de Romeinen geen portemonnee hadden maar een deel van de munten in hun mond stopten als ze naar de markt gingen. Hoe leuk was het voor de vrijwilligers om een munt vast te houden die in de Romeinse tijd in iemands mond heeft gezeten!

Kortom; naast het sorteren van het materiaal uit de beerput gebeurt er elke dag wel iets anders in de ArcheoHotspot!