Een broek die past

blog - 18-11-2015

Door: Maarten den Hartigh. Het is voor velen van de WIRONII nogal een zoektocht: een passende broek vinden. We gaan weer terug naar de Friezen van 300-600 n.Chr. Wat voor broeken droegen zij eigenlijk? Helaas kan de lokale archeologie ons hier niet veel over vertellen. 

Slim-fit broeken bij de oude Germanen 

We zoeken een broek die past bij onze tijd. Zoals we bij levende geschiedenis vaak doen, moeten we ook hier uitwijken en verbanden zoeken. We gingen op zoek naar een logische en onderbouwde bron voor een ‘Germaanse broek’. Gelukkig bieden de Thorsbjerg- (DK) vondsten ons een goede basis. Hier vonden ze eind 19e eeuw een broek die bestaat uit meerdere lappen, waardoor de broek een model heeft dat niet alleen lekker zit, maar ook nog eens heel praktisch is. De broek volgt de vormen van het lichaam en trekt of scheurt daarom niet zo snel, terwijl de broek ook ‘slim fit’ was. De mode lijkt zich steeds weer te herhalen…

Universele Germaanse mode

Om te weten of de Thorsbjerg broek logisch is voor Friezen uit dezelfde periode, maken we gebruik van soortgelijke vondsten uit Damendorf (DE) en Marx-Etzel (DE). Daar zijn broeken gevonden die soortgelijke patronen hadden, waarbij de vlakken voor een vergelijkbaar model zorgden. Is het mogelijk dat dit soort modellen voor broeken een universeel, mogelijk zelfs cultureel kledingstuk waren in Germanië? Misschien is dat een wat voorbarige stelling aan de hand van slechts enkele vondsten, maar het is zeker opvallend en interessant.

Meten en zweten

Bij de WIRONII laten we deze informatie graag zien aan de buitenwereld. We willen levende geschiedenis doortrekken en de logica van experimentele archeologie laten zien. Overigens is het nog niet zo gemakkelijk om een Thorsbjerg broek in elkaar te zetten. Het meten van de benen en dit omzetten naar veel verschillende vlakken om een passende broek te krijgen, gaat in eerste instantie niet zonder slag of stoot. De mensen moeten hier vroeger een uitstekende bekwaamheid in hebben gehad. Doch, na lang werken is er dan eindelijk een goede broek die past. 

 

Bronnen

Möller-Wiering, S., (2011). War and Worship: Textiles from 3rd to 4th-century AD Weapon Deposits in Denmark and Northern Germany. Oxbow Books, Oxford and Oakville. 

Owen-Crocker, G.R., (2010). Dress in Anglo-Saxon England. Boydell & Brewer, Woodbridge, Suffolk. 

Baker, Jennifer (2008). Extant Saxon Clothing. Geraadpleegd van

https://sites.google.com/site/archoevidence/home/saxon-clothing

 


 

Sibbe WIRONII - levende geschiedenis

De Sibbe WIRONII is een 'levende geschiedenis' groep die de historische periode van 300 – 600 na Christus van Friezen en Germanen herleefd. Dit wordt gedaan door bijvoorbeeld literatuurstudie en experimentele archeologie in de daarin vallende historische periodes, zoals de ‘Laat-Romeinse Tijd’, ‘Grote Volksverhuizing’ en het begin van het ‘Friese Rijk’.
Wij reconstrueren deze historie en herleven deze via kampementen, (educatieve) dagen en projecten omtrent experimentele archeologie. Ook verdiepen wij ons daarbij in historische krijgskunsten, oude ambachten en de oude cultuur.
Door onze enthousiasme en jeugdigheid vormen wij een hechte groep waarbij het groepsverband en de vriendschap centraal staan. Het gaat daarbij om een instelling die principieel aansluit op de simpliciteit van het leven en connectie met elkaar, de omgeving en de natuur. Het is daarom bij de WIRONII ‘terug naar de basis’ en een ver verleden van Friezen en Germanen.
Zo proberen wij een brug te slaan tussen de huidige mensen, natuur en het historische beeld van vroeger met de daarbij horende cultuur. Zo proberen wij onze eigen idealen na te streven, een inspiratie te kunnen zijn voor andere mensen en een bron van informatie zijn voor de geschiedenisfanaat.

www.wironii.nl