De stenen sarcofagen & het raadsel de bijzondere sarcofagen van Civaux

MOZAÏEK

Een van de meest raadselachtige begraafplaatsen in Frankrijkrijk is die van Civaux (ca. 300 km ten ZO van Poitiers). Nietsvermoedend kom je aanrijden en je ziet de plaatselijke begraafplaats zoals de meeste Franse begraafplaatsen: keurig onderhouden, graven met fotootjes en prachtig geglazuurd aardewerk of echte bloemen. Het lijkt een gewone Franse begraafplaats, maar kijk je goed dan is de omheining al opmerkelijk, die bestaat namelijk uit grote rechtop geplaatste stenen platen. Bij nadere beschouwing zijn ze te herkennen als sarcofaag-deksels.

Loop je de begraafplaats op, dan zie je gewone, moderne graven, maar ook enorme stenen sarcofagen uit één stuk steen. De deksels zijn al zeker in de achttiende eeuw als afrastering gebruikt, zodat de sarcofagen duidelijk hun binnenste leegte laten zien. Ze lijken wel lukraak 'gestrooid' of neergegooid te zijn op de begraafplaats. Dat het Merovingische sarcofagen zijn, is duidelijk. Sommige onderzoekers menen dat er in Civaux meer dan 10.000 van die stenen gevaarten liggen, deels nog onder de grond. Maar waarom liggen zoveel Merovingische sarcofagen op die plek?

Niemand weet het. Gelukkig heeft de middeleeuwer voor dit soort raadselachtige problemen een oplossing: een legende. In 507 streden hier (in de omgeving) de legers van de Frankische Clovis tegen die van de Visigotische Alarik (historisch). De eerste overwon, maar er waren zoveel strijders gestorven in de strijd dat het sarcofagen regende zodat iedereen op de juiste manier begraven kon worden! Een heus wonder!

Of gaat het hier om een soort van Merovingisch 'heilig' bedevaartsoord waar het 'goed' sterven was? Misschien dat daarom velen naar Civaux kwamen als ze voelden dat hun laatste uur geslagen was om zich hier te laten begraven. Wie weet.
De sarcofagen van Civaux, ze zijn nog steeds een raadsel!

beeld & tekst © conens & van wiechen
www.OudWeb.nl

Meer lezen
Landen