AWN en de Nationale Archeologiedagen

AWN - Vrijwilligers in de Archeologie

AWN- Vrijwilligers in de archeologie is de grootste vrijwilligersorganisatie van Nederland die zich bezighoudt met archeologie. Tijdens de Nationale Archeologiedagen waren veel van de leden actief. Ze zorgden voor een gevarieerd aanbod door een groot deel van Nederland en gaven daarmee duizenden bezoekers de gelegenheid om in de wondere wereld van de archeologie te stappen. 

Wat zit er in de bodem?

Waarom is de Nederlandse archeologie zo leuk en boeiend? Veel van ons verre verleden ligt verrassend dichtbij. Onder onze voeten. In de bodem. De Nationale Archeologiedagen bracht dat verleden  op 14,15, en 16 oktober tot leven. Het was voor de AWN een unieke gelegenheid om te laten zien wat er in de bodem zit en zat.

Spectaculaire opgraving

In Haarlem kon je kijken naar een spectaculaire live opgraving van het Huis Ter kleef. Vanuit Amersfoort kon je mee fietsen langs de grafheuvels in de omgeving.  Een heuse speurtocht door het depot van Vlaardingen trok veel bezoekers en in Amsterdam  kon je op zoek naar de voedingsgewoonten van de 18e eeuw. In Dordrecht kon je een workshop Romeinse fibula maken volgen en in Hoogkarspel kon je archeologische vondsten laten determineren.

Hoe wordt je archeoloog?

In Zaandijk stonden in een oude gymzaal rijen tafels vol met scherven van tegels te wachten op een bezoekers  om hopelijk door hen aan elkaar gepuzzeld te worden. Hoe wordt je archeoloog? In Alphen aan de Rijn mochten kinderen opgraven.  In Nijmegen kon je terecht voor een lezing en een tentoonstelling en in Hoorn kon je  meedoen aan historische spellen.

Horen, zien en graven

Op veel locaties waren meerdere activiteiten te doen. Van de ruim 200 aangemelde activiteiten op de site van de Nationale Archeologiedagen verzorgde de AWN er veel. De vrijwilligers zochten regelmatig samenwerking met andere organisaties om krachten te bundelen.  Het motto van de Nationale Archeologiedagen;  horen, zien en graven door het hele land maakten de vrijwilligers van de AWN meer dan waar.

Meer lezen