Geen foto

Vijf archeologische hoogtepunten in alle rust bekijken

Redactie

Chinese Muur, Beijing, China.De piramiden in Egypte, het Colosseum in Rome en Stonehenge in Engeland. Beroemde archeologische wonderen, die stuk voor stuk de moeite van een bezoek waard zijn. Ze worden dan ook overspoeld door toeristen. Het is echter ook mogelijk om bijzondere schatten uit de oudheid in alle rust te bekijken. We geven vijf tips voor bekende en minder bekende bestemmingen.

Chinese Muur, Beijing, China

De Chinese Muur, officieel de Grote Muur van China, is ruim 6000 kilometer lang en volgens verhalen zelfs te zien vanaf de maan. Of dit nou waar is of niet, het is sowieso leuker om de muur van dichtbij te bekijken. De meeste toeristen gaan naar Badaling, waar de Muur het dichts bij Beijing ligt. Leuker is het om een taxi te regelen naar Jinshanling en van hier de ongeveer 10 kilometer lange wandeling te maken naar Simataí. De muur is op deze route deels gerestaureerd, maar ook op sommige plaatsen volledig vervallen. Maak de wandeling door de volledige stille natuur en verbaas je over dit bijzonder bouwwerk, waar geen eind aan lijkt te komen.

Machu Picchu, Cuzco, Peru

Machu Picchu, Cuzco, Peru.Inca-stad Machu Picchu is de grootste toeristische trekpleister van het Zuid-Amerikaanse land Peru. De stad is dankzij de ligging tussen de hoge bergen nooit door de Spaanse veroveraar ontdekt en verrassend intact gebleven. De meeste toeristen kiezen ervoor Machu Picchu 's ochtends te bezoeken. In het donker maken ze de klim, om vervolgens te kunnen genieten van een zonsopgang boven de ruïnes. Wie liever in alle rust de oude Inca-stad wil bezoeken, kan overwegen juist aan het eind van de middag een bezoek te plannen. De meeste bezoekers, met name toergroepen, zijn tegen die tijd verdwenen en door de laagstaande zon zijn de kleuren prachtig, ideaal om foto's te maken. Een trip naar Machu Picchu is te regelen vanuit de nabijgelegen stad Cuzco. Wie een bezoek compleet wil maken, loopt (een deel van) het Inca-pad, een tocht van één of meerdere dagen over een smal pad door de jungle.

Petra, Jordanië

Petra, Jordanië.Het beeld dat we kennen van Petra, de historische 'roze' stad in Jordanië, is dat van de Schatkamer. Het gebouw diende in de tijd van de Nabateeërs als graftempel en is sprookjesachtig gelegen aan het eind van een smalle doorgang door de rotsen. Er is echter meer te zien in deze volledig uit steen gehouwen stad. Laat de mensenmassa's voor wat ze zijn en maak een prachtige wandeling over de rotsen naar de andere monumenten in Petra, zoals het Klooster. Bezoekers moeten er een pittige wandeling voor over hebben, maar worden na een paar kilometer door de rotswoestijn beloond met een prachtig uitzicht over wederom een geheel in de rotsen uitgehouwen gevel. Het naastgelegen restaurantje biedt een verfrissend drankje.

Bagan, Myanmar

Bagan, Myanmar.Myanmar, het vroegere Birma, is nog maar net ontdekt als toeristische bestemming en dus nog relatief rustig. Dat is best vreemd, want één van de mooiste archeologische sites is te vinden in het noorden van dit land. Het kleine stadje Bagan heeft het grootste aantal boeddhistische tempels ter wereld. Bagan is minder bekend dan zijn broertje Angkor Wat in Cambodja en dat komt de beleving alleen maar ten goede. Stap 's ochtends vroeg op de fiets voor een tochtje door de ochtendnevel. Zie de zon opkomen boven de vlakte met letterlijk duizenden daken en spitsen. Wie optimaal wil genieten van de schoonheid van Bagan, kan een ballonvaart regelen en bij zonsopkomst over de vlakte glijden. De snelste manier om in Bagan te komen is met een binnenlandse vlucht vanuit Yangon of Mandalay. Wie langer de tijd heeft, kan de trein nemen.

Rotskerken, Lalibela, Ethiopië

Rotskerken, Lalibela, Ethiopië.Tot slot een wat meer onbekende bestemming, die zeker de moeite van een bezoek waard is. De elf middeleeuwse kerken van Lalibela, gelegen in het hart van Ethiopië, zijn volledig uit steen uitgehouwen. In de twaalfde eeuw zijn de kerken uit het harde steen gebeiteld in opdracht van koning Lalibela, waar het nabijgelegen dorp naar is vernoemd. Omdat Lalibela erg afgelegen ligt, is het dorp het best te bezoeken tijdens een rondreis door het land. Hierbij is een jeep of een andere auto met grove banden essentieel. Ook gaan er rechtstreekse vluchten naar Lalibela vanaf Londen, maar een goedkopere optie is een reis naar de hoofdstad Addis Ababa met een aansluitende binnenlandse vlucht naar Lalibela.

Meer weten over archeologie? Lees Archeologie Magazine. 

 

Meer lezen