Cover Van Rome tot Rome

Van Rome tot Rome

Omniboek

Van Rome tot Rome

Op 24 augustus 410 werd Rome geplunderd door de Visigoten onder leiding van koning Alarik I. Dit was misschien wel de doodsteek voor het Romeinse Rijk, maar ze zorgde niet voor het einde van de invloed van Rome. Ruim duizend jaar later, in 1527, was de stad opnieuw het doelwit van plunderingen. Deze twee historische gebeurtenissen vormen het begin- en het eindpunt van meer dan een millennium wereldgeschiedenis, een periode die vaak wordt aangeduid als ‘de middeleeuwen’. Deze term, die in de renaissance is ontstaan, heeft een negatieve toon: de periode ervoor – de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk – en de periode erna – de tijd van de ‘wedergeboorte’, waarin werd teruggegrepen op die oude Romeinen – waren beter. Die tussenperiode, de middeleeuwen genoemd, wordt getypeerd als duister, als een tijd van onrust en verval.

In Van Rome tot Rome vertelt Dan Jones het ware verhaal van de middeleeuwen. In zestien hoofdstukken beschrijft hij ruim duizend jaar wereldgeschiedenis. Van de ‘barbaarse’ rijken en Byzantium tot de islamitische rijken en de Mongolen. Van Attila de Hun en Saladin tot Jeanne d’Arc en Isabella I van Castilië. En van het Roelandslied en de Mabinogion tot de Novgorodkroniek en de Hadith. Jones weet in Van Rome tot Rome op weergaloze en enerverende wijze alles met elkaar in verband te brengen, waardoor niet alleen de middeleeuwen begrijpelijker worden, maar ook de huidige tijd in een breder perspectief gezien kan worden.

‘Een meeslepend en opwindend verhaal tot de laatste bladzijde.’ – International Times over Van Rome tot Rome

‘Een geweldig kleurrijke en meeslepende verhalende geschiedenis […] Dit is nu gewoon de beste populaire geschiedenis van de middeleeuwen die er is.’ – Sunday Times

Over de auteur

Dan Jones (1981) is historicus, journalist, programmamaker en bestsellerauteur. Hij is gespecialiseerd in middeleeuwse geschiedenis en is internationaal een van de populairste historici van deze tijd. Jones schreef tien non-fictieboeken, waarvan er wereld - wijd meer dan een miljoen zijn ver - kocht. In Nederland boekte hij al succes met De Tempeliers, De Kruisvaarders, Vorsten van Albion en Gevecht om de troon.

Meer informatie

Meer lezen
Tijdvakken