De heuvels in Suffolk vormen een indrukwekkend decor voor The Dig

De heuvels in Suffolk vormen een indrukwekkend decor voor The Dig

Phil Child via Unsplash

The Dig: over de ontdekking in een grafheuvel in Suffolk

De indrukwekkende koninklijke begraafplaats van Sutton Hoo speelt de hoofdrol in ‘The Dig’. Het adembenemende 255 hectare grote landgoed herbergt één van de grootste archeologische vondsten aller tijden. De grafheuvel in Suffolk werd ontdekt in 1939 en is nog altijd erg bekend in de wereld van de archeologie.

De vondst omvatte onder meer juwelen en een met geld beladen schip van een zesde-eeuwse Angelsaksische koning. Dit veroorzaakte een golf van opwinding in de Britse archeologische wereld. De ontdekking werd zelfs vergeleken met de ontdekking van het graf van Toetanchamon 17 jaar eerder. Het zette namelijk de kennis over de Britse geschiedenis compleet op zijn kop. In de zesde eeuw was het land geen barbaarse uithoek, maar een geciviliseerd en cultureel ontwikkeld koninkrijk.

Goede timing

De grafheuvel werd ontdekt aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog en viel goed op de vruchtbare nationalistische bodem. ‘The Dig’ is gebaseerd op een roman over de opgraving in Suffolk. De film gaat niet zozeer over het graafwerk, maar over de mensen die betrokken waren bij dit grote project. De hoofdpersoon is de welvarende weduwe Edith Pretty. Samen met haar 9-jarige zoontje Robert woont ze op een immens landgoed omringd door velden en heuvels. Edith vermoedt dat hier archeologische schatten verstopt liggen.

Om erachter te komen of ze gelijk heeft, huurt Edith de amateurarcheoloog en graver Basil Brown in. Hij is in de veronderstelling dat hij Viking-graven aan gaat treffen, maar er staat hem iets veel groters te wachten. Nadat hij een graf met een schip van een Angelsaksische koning vindt in de heuvels, duurt het niet lang voordat de archeologische academische wereld zich op de vondst stort. Brown wordt opzij gedrukt als ontdekker van de vondst, terwijl archeologen van het British Museum en het Ipswich Museum vechten om de buit.

Subtiel liefdesverhaal

Wat ‘The Dig’ zo goed maakt volgens onze ingewijde bij de streamingdienst LateNightStreaming.nl, is de relatie tussen de getrouwde Basil en de weduwe Edith. De twee ervaren een diepe verwantschap. Bij de meeste filmmakers zou dit uitmonden in een verliefdheid en vrijpartij, maar ‘The Dig’ vervalt niet in deze valkuil. In 1939 is Engeland een starre klassemaatschappij. Het is hierdoor niet voor te stellen dat een archeoloog van middelmatige komaf in het bed van een elitaire weduwe zou belanden.

Landgoedwandelingen over Sutton Hoo

Vandaag de dag kan eenieder een bezoek brengen aan de thuisbasis van één van de grootste archeologische vondsten aller tijden. Het landgoed Sutton Hoo is voor Engelsen een populaire plek om te gaan wandelen. Er zijn verschillende wandelpaden aangelegd die leiden door prachtige landschappen met bossen, open velden en met uitzicht over de rivier de Deben. Als je van de rivier de Deben richting de Royal Burial Ground loopt, wandel je in de voetsporen van de Angelsaksische rouwenden die hier het grote schip met mankracht richting zijn laatste rustplaats hebben gesleept.

Meer lezen