Legionairs tijdens een re-enactment in het Archeon

Legionairs tijdens een re-enactment in het Archeon

Foto: Erfgoedhuis Zuid-Holland, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Terugkijken op een digitale Romeinendag 2020-2021

Romeinse Limes Nederland en RomeinenNU organiseren gezamenlijk de Romeinendag sinds 2017. Deze dag trekt zowel professionals als geïnteresseerde bezoekers die samenkomen om hun liefde voor de Romeinse tijd en limes met elkaar te delen. Dit jaar vond de jaarlijks terugkerende Romeinendag voor het eerst digitaal plaats.

Geschiedenis van de Romeinendag

Romeinendag is altijd een dag vol verdieping, inspiratie en netwerken. Dit alles vindt plaats in Romeinse sferen. Bij informatieve bijeenkomsten hebben een informele insteek en hier worden de Romeinse en huidige tijd samengebracht. De eerste Romeinendag in 2017 vond plaats in de Herberg van Archeon, waar onder andere werd gesproken over de plannen van Archeon voor het Nederlands Romeins Scheepvaart Museum waar de bekende Zwammerdamschepen tentoongesteld worden. Ook de bijzondere vondsten bij Alphen-Dreumel-Lith-Kessel en de fiets en wandelroutes langs de limes werden in het zonnetje gezet.

In 2018 vond de Romeinendag plaats in het Rijksmuseum van Oudheden en in 2019 was Museum Het Valkhof in Nijmegen de locatie voor de steeds drukbezochter Romeinendag.

Digitale editie van de Romeinendag 2020-2021

De eerste digitale Romeinendag vond plaats op vrijdag 22 januari 2021. Een aantal sprekers, waaronder Dr. Annet Nieuwhof, Dr. Stijn Heeren en Dr. Christoph Eger, lichtten verschillende aspecten van de Romeinse aanwezigheid in ons land toe. De grens van het Romeinse Rijk, de limes, liep vijf eeuwen lang dwars door Nederland. Van oost naar west zijn er sporen nagelaten die ons helpen om meer te weten te komen over de Romeinse tijd in Nederland.

De coronapandemie zorgt voor een versnelling van de digitalisering op allerlei vlakken in ons leven. Gigantisch veel evenementen, of het nu werk of hobbygerelateerd is, worden online uitgezonden en via een scherm bekeken. De hoofdredacteur van de sectie meubels bij sweetesthome.nl laat weten dat er een sterke groei te zien is in de interesse in ergonomische en comfortabele meubels. Dit is niet zo gek, nu we noodgedwongen meer tijd achter een scherm doorbrengen is een goede zithouding belangrijker dan ooit.

Programma Romeinendag 2020-2021

Het programma van de Romeinendag zag er als volgt uit:

  • Dr. Annet Nieuwhof (Rijksuniversiteit Groningen), over Romeinen in Noord-Nederland;
  • Dr. Stijn Heeren (Vrije Universiteit Amsterdam), over Friezen in Bataafse dienst;
  • Dr. Saskia Stevens (Universiteit Utrecht): Constructing the Limes, over wat dit project gaat betekenen;
  • Dr. Wouter Vos (Vos Archeo, Saxion Hogeschool), over het belang van de recente vondsten in Valkenburg.

Vanuit Archeologisch Park Xanten is een bijdrage geleverd over de grote Landesausstellung die gepland staat rondom de limes in september 2021. Wie de presentaties live bijwoonde kreeg voldoende gelegenheid om vragen te stellen. De presentaties zijn nog altijd beschikbaar en terug te kijken op het YouTube-kanaal van RomeinenNU. De online editie van de Romeinendag was gratis te bezoeken voor alle geïnteresseerden.

Meer lezen
Landen
Thema's