Podwalk de Mythe van de Sint-Elisabethsvloed voert je door de binnenstad van Dordrecht

Podwalk de Mythe van de Sint-Elisabethsvloed voert je door de binnenstad van Dordrecht.

Klaartje Grol

Stadswandeling Dordrecht: Een podwalk over de mythe van de Sint-Elisabethsvloed

Klaartje Grol

Op 1 februari 2023 is het precies 70 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. De NTR zendt daarom vanaf 6 januari de documentaireserie Het water komt uit. Presentator Winfried Baijens kijkt in vier afleveringen naar hoe de ramp heeft kunnen gebeuren, wat de gevolgen waren en wat we ervan hebben geleerd.  Ook zijn er zeven podwalk-wandelingen ontwikkeld rondom het thema ‘Het water komt’. En één van deze historische waterwandelingen ga ik lopen, in de omgeving van Dordrecht.

Tekst en foto’s: Klaartje Grol

Een podwalk is een GPS-gestuurde audiotour. Hierbij wandel je een mooie route terwijl je via je koptelefoon aanwijzingen en natuurlijk ook veel historische en actuele wetenswaardigheden hoort. Nieuw in deze serie podwalks is de augmented reality; je kan op verschillende locaties de stijging van het water echt zien.

Dordrecht en de Sint-Elisabethsvloed

Op een regenachtige zondag reis ik af naar Dordrecht om de podwalk de Mythe van de Sint-Elisabethsvloed te lopen. Je verwacht misschien een wandeling door de Dordtse Biesbosch, maar deze 4,9 kilometer lange route loopt door het historische centrum van Dordrecht. Thuis heb ik de Podwalk app op mijn telefoon gezet, de audiotour gedownload en natuurlijk mijn koptelefoon meegenomen, dus we kunnen op pad.

De Sint-Elisabthsvloed van 1421 leidde tot de vorming van de Biesbosch

De Sint-Elisabthsvloed van 1421 leidde tot de vorming van de Biesbosch

Public Domain, via Wikimedia Commons

De route begint vlak bij het station van Dordrecht. Zodra je de route in de app hebt aangezet en bij het begininpunt bent, begint Winfried Baijens automatisch met het verhaal over Dordrecht en de Sint-Elisabethsvloed. Deze watersnoodramp vond plaats op 18-19 november 1421, de naamdag van de heilige Sint-Elisabeth, en richtte grote schade aan in de graafschappen Zeeland, Holland en Vlaanderen. Welke gevolgen deze ramp had voor Dordrecht, horen we later in de wandeling.

Als we richting de laagste zeedijk van Nederland lopen, de Voorstraat, worden we bijgepraat over de machtige positie van de handelsstad Dordrecht in de 15e eeuw, dankzij de belangrijke rivieren in haar omgeving. De stad krijgt het stapelrecht en haar rijkdom neemt snel toe. Deze historische welvaart zien we nu nog steeds terug in de mooie huizen en de Grote Kerk. De Hoekse en Kabeljauwse twisten woedden in deze tijd. Die burgeroorlog kostte veel geld, en er moest bezuinigd worden. Waarschijnlijk ook op het onderhoud van de dijken en dat wreekt zich op 19 november 1421.

De Taankade

De Taankade

Klaartje Grol

We lopen nu echt het historische havengebied in. Onderweg zien we hoe de Dordtenaren door de eeuwen heen met het water zijn omgegaan. Een vloedsteen met de hoogte van het water in 1953, huizen met woonkamers op de tweede verdieping, vloedplanken die Dordrecht tot 2070 redelijk veilig zouden moeten houden. Als je goed kijkt tijdens het lopen zie je overal hoe de inwoners nog steeds maatregelen nemen tegen het water.

Bij veel huizen kunnen bewoners schotten bij de voordeur plaatsen tegen hoog water

Bij veel huizen kunnen bewoners schotten bij de voordeur plaatsen tegen hoog water

Klaartje Grol

Augmented reality

Op twee plekken tijdens de wandeling kunnen we met augmented reality echt beleven tot hoe hoog het water kwam. We zien hoe de vloedschotten het water tegenhouden en even verderop in de wandeling zien we precies hoe hoog het water in 1953 kwam. Vooral dat laatste maakt indruk. We lopen een stuk door het levendige centrum van de stad en we zien genoeg musea, galerieën, tweede handswinkels en gezellige cafeetjes om na afloop van deze wandeling nog even te bezoeken. De route brengt je tenslotte weer keurig terug bij het startpunt.

En de mythe van de Sint-Elisabethvloed? Die ga ik niet verklappen, daarvoor moet je zelf deze podwalk lopen. De uitkomst zal je verrassen!

Pluspunten

De app reageert accuraat en de route wordt perfect weergegeven

Je kan makkelijk weer instappen op de route

De teksten kan je ook vooraf of achteraf nog een keer lezen en je kan ze downloaden

Aandachtspunten

Laadt je telefoon goed op voor je op pad gaat en als je een wat oudere telefoon hebt, neem dan een powerbank mee. Je batterij gaat snel leeg

Je kan de Podwalkapp downloaden voor Apple en Android, kijk hier voor meer informatie

Meer lezen
Ook leuk om te lezen