Museum Escape Online

Museum Escape Room - Novitas Heritage

Novitas Heritage

Musea en webdevelopers slaan handen ineen voor online escape room

Stefanie Vroom

Alle musea en escape rooms zijn momenteel gesloten in verband met het COVID-19 virus, waardoor zij niet meer te bezoeken zijn door het publiek. Samen met zeven andere ondernemers lanceert Novitas Heritage daarom een online spelconcept. Museum Escape Online: De Vacature is een online escape room, waarbij mensen vanaf huis toch deze musea kunnen bezoeken - op wel heel avontuurlijke wijze! Na twee weken intensieve productie, is op woensdag 29 april het spel gelanceerd. Lekker spelen maar!

Museum Escape Online: De Vacature

In barre tijden moet men creatief blijven, en de ontwikkeling van dit spel is daar een goed voorbeeld van. Spelers gaan tijdens het spel een paar uur aan de slag als een ‘ethische hacker’ om de beveiliging van een zestal musea te testen. Aangezien de musea in Nederland ook gesloten zijn, is dit uiteraard de uitgelezen kans voor kwaadwillende personen om hier ongezien binnen te breken. Tijdens het spel zal blijken of alles wel is wat het lijkt en of ons Nederlands erfgoed in gevaar is! Het spel is volledig via de website te spelen, waarbij er als gezin of in vriendengroepen via telecommunicatie kan worden samengewerkt. Groepen zullen tussen de 2, 5 en 6 uur bezig zijn met het verhaal.

Een nieuw belevingsconcept voor musea

De combinatie van medium (escape room), verhalen uit een museum en digitale elementen is niet geheel nieuw. Al in 2017 is er door Novitas Heritage, een ontwerpstudio die zich richt op fysieke en digitale gamification van erfgoed, onder andere een fysieke Museum Escape gerealiseerd. Deze ervaring heeft gereisd door Nederland en gestaan in o.a. het Rijksmuseum van Oudheden, het Allard Pierson en het stadhuis van Den Haag.

De onmisbare kracht van een sterk ontwikkelteam

Voor dit nieuwe concept heeft Novitas Heritage de handen ineen geslagen met webdeveloper Interweave Communication en een aantal escape rooms: Assen Escape Rooms, Delft Escape, Emmelocked, Escaperooms 071, Turf Real Life Gaming en Your Escape Room. Musea die bij hebben gedragen aan ‘De Vacature’ zijn: Archeologisch Museum Haarlem, Frans Hals Museum, Markiezenhof, Museum het Pakhuis, het Noord-Hollands Archief en het Rijksmuseum van Oudheden.

Ook vormen de ontwikkelaars van Museum Escape Online onderdeel van de groep ‘Creators United’. Door deze groep van 18 escape room eigenaren samen is twee weken geleden ‘De Verloren Herinnering’ gemaakt, een spel met inmiddels al meer dan 60.000 aanmeldingen.

Ga hier naar het spel.

Meer lezen