Foedraal met tekening Marc Dorst
Dordrechts Museum - Marc Dorst
Dordrechts Museum toont meest uitgebreide archeologische leercollectie van Nederland in 'Leven van Leer'
Niet eerder waren er zoveel archeologische ledervondsten uit de Dordtse bodem bij elkaar te zien! Ter ere van '800 jaar stad' toont het Dordrechts Museum voor het eerst in haar geschiedenis op de tentoonstelling 'Leven van Leer' de archeologische leervondsten uit eigen collectie. Dit is de meest uitgebreide archeologische leercollectie van Nederland, waarvan sommige voorwerpen uniek zijn in Europa. De tentoonstelling laat de mooiste middeleeuwse messcheden, tassen, schoenen en wapenuitrusting zien die ruim 700 jaar geleden gemaakt, gedragen of gebruikt zijn.
Uit de tentoonstelling blijkt dat Dordrecht het middeleeuwse schoenen-mekka is. Tientallen middeleeuwse schoenen, van hoog tot laag, met enkelbandjes, rolknopjes of een zijsluiting, stelen de show op een zeven meter lange catwalk. Toppers zijn een twintigtal opengewerkte 'partyschoenen' uit de 14de eeuw.
De opengewerkte schoenen waren tot voor kort niet meer dan losse bovenbladen. Maar ondanks dat kon restaurator Marquita Volken zien om welk model het gaat en hoe de voet van de drager eruit zag. Op basis daarvan sneed ze een piepschuim voet als support. Daardoor kunnen we nu ook zien welk formaat de schoen oorspronkelijk had. Hierbij valt op dat het lang niet allemaal fancy schoentjes voor dames waren!
Image
Onderschrift
14de eeuwse opengewerkte schoen
Naast middeleeuwse schoenmode geeft de tentoonstelling een inkijkje in het leven van een 14de -eeuwse leerbewerker. Zijn woning/atelier is in 1997 opgegraven in het centrum van Dordrecht. Op zijn erf zijn ruim 200 mes-, dolk- en zwaardscheden gevonden, waarvan een ruime selectie te zien is. En voor wie dacht dat jugendstil en art deco van de vorige eeuw is? Kijk dan maar eens goed naar de decoraties op de scheden.
Image
Onderschrift
14de eeuwse mes/dolksschede
Een andere bijzondere vondst is een rond foedraal. Het zou de hoes voor een trommel kunnen zijn, maar nergens in Europa is iets vergelijkbaars gevonden. De decoraties zijn opmerkelijk: het foedraal staat vol met fabeldieren. Kunstenaar Joachim Rotteveel bracht ze tot leven middels eigentijdse hologrammen.
Naast historische schoenen zijn ook drie eigentijdse ontwerpen te zien van kunstenaars Arno Coenen, Celine Schroeder en Pieter Zandvliet. In opdracht van het museum lieten zij zich inspireren door de middeleeuwse leerdecoraties en vertaalden dit naar een eigentijds design voor schoenen van nu. Arno Coenen maakte speciaal voor 'Leven van Leer' video-art waarin hij de beeldtaal uit de middeleeuwen vergelijkt met hedendaagse beeldtaal.
Vanwege de ontwikkelingen rondom het COVID-19 virus moeten we de openingsdatum van deze tentoonstelling tot nader order uitstellen. Via onze website maken wij z.s.m. de nieuwe openingsdatum bekend.