Hoe raken archeologen eigenlijk in hun vak verzeild?

Hoe raken archeologen eigenlijk in hun vak verzeild?

-

Dit zijn de manieren waarop archeologen in het vak verzeild raken

Archeologen hebben een boeiende baan. Ze komen op plekken waar anderen niet komen en ontdekken daar allerlei bijzondere dingen over de menselijke geschiedenis. Maar hoe raken archeologen in het vak verzeild? Dat kan op allerlei manieren gebeuren. Sommigen worden al in hun jeugd aangestoken met het archeologie-virus, terwijl anderen pas later in hun leven ontdekken wat hen zo fascineert aan oude artefacten. In deze blog leer je over de verschillende manieren waarop oudheidkundigen in het vak terecht zijn gekomen. Op deze manier herken je misschien zelf wel waarom je zo gefascineerd bent door archeologie en besluit je om ook een carrière in dit vak te overwegen. Er is immers nog meer dan genoeg te ontdekken onder de grond.

Het begin ontstaat tijdens de geschiedenislessen

De meeste archeologen krijgen hun eerste smaakje van het vak tijdens de geschiedenislessen op school. Oude beschavingen, oorlogen en mythen boeien hen al vanaf jonge leeftijd. Tevens helpt het om leuke geschiedenisdocent of zelfs bijlesdocenten geschiedenis te hebben. Wanneer ze dan later op de universiteit komen, weten ze precies wat ze willen gaan studeren. Ook helpen lessen Latijn of Grieks vaak bij het vergroten van de interesse in oude beschavingen. De verhalen van Odysseus en Aeneas, en de gebruiksvoorwerpen die uit die tijd stammen, doen het altijd goed bij de meeste studenten in deze vakken. 

Een kwestie van experimenteren

Anderen moeten eerst nog even rondsnuffelen voordat ze tot de conclusie komen dat archeologie het vak is waarin ze willen werken. Ze proberen allerlei andere dingen uit, zoals biologie of antropologie, maar ontdekken toch dat hun hart ligt bij de oude beschavingen. Uiteraard is het belangrijk dat je weet wat je wilt, zodat je niet jarenlang aan een studie vastzit die je toch niet interesseert. Maar, hoewel het niet de bedoeling is, experimenteren veel studenten wel eerst een beetje voordat ze uiteindelijk bij de perfectie studierichting uitkomen. Dit zijn dan ook mensen die later de meeste passie voor archeologie hebben.

Andere jeugdgebeurtenissen

Voor sommigen is het niet de school die hen in contact brengt met archeologie, maar een andere gebeurtenis uit hun jeugd. Misschien zijn ze op vakantie naar een land met veel oude monumenten geweest en hebben ze daar iets bijzonders ontdekt. Of misschien hebben ze thuis wel een aantal oude artefacten liggen die hen fascineren. Wanneer ze dan later gaan studeren, besluiten ze dat archeologie de perfecte manier is om meer te weten te komen over deze oude voorwerpen.

Een baan in het buitenland

Soms is het niet de studie die mensen in contact brengt met archeologie, maar wel hun baan. Veel mensen maken bijvoorbeeld een reis of komen terecht in het toerisme en ontdekken zo dat ze eigenlijk heel veel interesse hebben in de geschiedenis van de plekken waar ze werken. Wanneer ze dan later besluiten om te gaan studeren, is archeologie vaak de logische keuze. Dit zijn dan ook vaak mensen die later een baan in het buitenland vinden, omdat ze dan dichtbij de plekken zijn waar ze het meeste interesse in hebben.

Via een bijbaan

Niet iedereen ontdekt het vak van archeologie pas tijdens hun studiejaren. Sommige mensen raken er al veel eerder in verzeild, bijvoorbeeld door een bijbaan in een museum of opgraafplaats. Zo kunnen ze dagelijks met oude artefacten werken en leren ze alles over hoe je ze moet bewaren en classificeren. Anderen beginnen later in hun carrière met archeologie, nadat ze jarenlang in een andere tak van de wetenschap hebben gewerkt. Wanneer ze dan in contact komen met archeologen, ontdekken ze dat dit precies is wat ze altijd al hadden willen doen.

Archeologie is een boeiend vak en er zijn veel verschillende manieren waarop je in het vak terecht kunt komen. Of je nu al vanaf je jeugd geïnteresseerd bent in oude beschavingen of pas later in je carrière ontdekt wat je aan archeologie vindt, er is altijd wel een manier waarop je in het vak kunt werken. Dus als je ooit geïnteresseerd bent geweest in archeologie, is er nu misschien wel de perfecte kans om in het vak te stappen. Onder het oppervlak van onze aarde liggen nog veel geheimen verborgen. Wie weet ontdek jij binnenkort wel iets bijzonders!

Meer lezen
Ook leuk om te lezen