regels metaaldetector

Wat zijn de regels voor amateurarcheologen, metaaldetectoristen en wat moet je doen als je toevallig een archeologisch voorwerp vindt?

Pixabay

Detectorzoeker vindt Romeinse geldschat

Marianne van den Heuvel

Stel je voor dat je met je metaaldetector zo’n belangrijke vondst doet, dat die eigenlijk tentoongesteld zou moeten worden. Dat overkwam Hans Maksymiak toen hij op 5 januari 2022 bij Hazerswoude-Rijndijk een Romeinse muntschat vond. Maar hoe zorg je ervoor dat wetenschappers van jouw vondst op de hoogte zijn?

Zoeken met metaaldetector

Nadat de voormalige brugwachter de muntschat had ontdekt, meldde hij dat bij de gemeente Alphen aan den Rijn en het Rijksmuseum voor Oudheden. Alle vondsten van voor 1946 moeten namelijk gemeld worden, het liefst bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat het erfgoed van Nederland niet alleen gevonden wordt maar ook goed bewaard blijft.

Sinds het begin van de coronacrisis zijn steeds meer mensen op stap gegaan met een metaaldetector. Als je iets waardevols vindt wordt de wist gedeeld tussen de vinder en de eigenaar van de grond, de zogenaamde ‘schatvindersregeling’. Wel moet je de eigenaar van de grond altijd eerst voor toestemming vragen om te zoeken met de metaaldetector. De kans is klein dat je er rijk van wordt, maar misschien kun je wel een paar leuke metaaldetector accessoires kopen van de opbrengst.

Romeinse muntschat

De muntschat die is gevonden in Zuid-Holland bestond uit maar liefst 21 zilveren munten, één bronzen munt en twee delen van een mantelspelt. Omdat de munten vlak bij elkaar lagen en soms aan elkaar waren vastgeroest, speculeert het Rijksmuseum voor Oudheden dat ze in een zakje zaten dat met de gebroken mantelspelt was dichtgemaakt. Op basis van de Romeinse keizers die staan afgebeeld op de munten, konden ze gedateerd worden. Op de jongste munt staat keizer Marcus Aurelius en daarom gaan archeologen ervan uitgaan dat die munt werd geslagen in ongeveer 166 na Christus. Het vermoeden is ook dat de schat rond die tijd verstopt is. Voordat Hans Maksymiak langskwam om met zijn metaaldetector een berg grond te onderzoeken die was weggegraven van een wegtracé hadden de munten dus al meer dan 1850 jaar in de grond gezeten. In de Romeinse tijd lag Hazerswoude-Rijndijk tussen twee Romeinse forten in die onderdeel waren van de limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk. Dat de schat daar lag zou iets te maken kunnen hebben met de weg tussen de twee forten die daar liep. De muntschat is tot en met 15 juni 2022 gratis te bekijken in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden.

Bronnen: Rijksmuseum van Oudheden, Geschiedenis van Zuid-Holland en Nu.nl.  

Meer lezen
Ook leuk om te lezen
Tijdvakken
Landen