De zaak Vermaning in het Drents Museum
In januari 1965 meldde grasmaaimachineslijper Tjerk Vermaning (1929-1987) een archeologische vondst die hem in één klap de bekendste amateurarcheoloog van Nederland maakte. Het ging om werktuigen die circa 50.000 jaar geleden door Neanderthalers zouden zijn gemaakt. Deze vondst was het begin van een geruchtmakende periode in de Nederlandse archeologie.
In de tentoonstelling De Zaak Vermaning - Over een markant amateurarcheoloog in Drenthe staat het leven van de vinder centraal. Tegelijkertijd met de tentoonstelling voert PeerGrouP in september de Drentse theatervoorstelling De Affaire Vermaning op.
Echt of vals
Kranten stonden vol berichten over de vondst van vuistbijlen en andere voorwerpen en de wetenschap was enthousiast. Totdat in 1975 een wetenschappelijk rapport verscheen waarin de vondsten als vervalsingen werden ontmaskerd. In 1977 veroordeelde de rechtbank in Assen Vermaning wegens oplichting, maar een jaar later sprak het gerechtshof in Leeuwarden hem vrij. Er kon niet bewezen worden dat hij de stenen zelf had vervalst. Het hof liet in het midden of de stenen echt of vals waren.
De Zaak Vermaning
De tentoonstelling De Zaak Vermaning vertelt het levensverhaal van Tjerk Vermaning. Wie was Vermaning en hoe ontstond zijn interesse voor het verre verleden? Hoe kwam hij tot zijn ontdekkingen en met wie werkte hij samen? Ook de rol van de pers tijdens deze roerige tijd wordt belicht. Daarnaast is in de tentoonstelling een groot aantal van Vermanings vondsten te zien, zowel de vervalsingen (uit Hoogersmilde, Hijken en Ravenswoud) als de echte voorwerpen die hij op verschillende plaatsen in Drenthe vond. Diverse filmopnames en de vele foto’s brengen de eigenzinnige amateurarcheoloog tot leven.
Boek
Bij de tentoonstelling is het gelijknamige boek De Zaak Vermaning verschenen, een uitgave van WBOOKS (Zwolle). Het boek is in onze Museumshop verkrijgbaar en kost € 24,95.
Combitickets
Alleen via VanPlan koop je een combiticket voor de voorstelling én de tentoonstelling over Tjerk Vermaning. Een combiticket is aan te schaffen voor € 30,- (excl. transactie- en servicekosten) via de site van het Drents Museum.