Nieuwe Dordtse Biesbosch

Water, landbouwgrond en wilde natuur in de Biesbosch.

Pixabay

De nieuwe Dordtse Biesbosch, nieuwe natuur in een oud landschap

Daan Couwenbergh

Op 18 november 1421 werden de Nederlanden getroffen door een enorme stormvloedramp: de Sint-Elizabethsvloed. In de jaren na de enorme overstromingen en verwoestingen van de stormvloedramp ontstonden langzaam grote zeearmen zoals het Haringvliet en het Hollands diep. Steeds meer land moest worden prijsgegeven aan het wassende water, en zodoende ontstond tussen Dordrecht en Geertruidenberg een landschap met kreken, getijdestromen en brak water. De Biesbosch.

Wat ooit het polderlandschap van de Grote Waard was, verdween. Maar toch is het moerassige gebied nooit helemaal onbewoond geraakt. Vissers, eendenjagers, rietsnijders en biezensnijders maar ook boeren bleven actief in het gebied.

Door al die activiteiten ontstond een bijzonder landschap van snelstromende kreekjes en eilandjes waar riet, bieze- en wilgesnijders hun akkers beschermden, grienden. De biezen, het riet en de wilgen die daar verbouwd werden, waren belangrijke grondstoffen en er werd tot ver in de twintigste eeuw een levendige handel in die grondstoffen bedreven.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Biesbosch een waardevolle schuilplaats voor veel verzetslieden. In het doolhof van kreekjes en stroompjes vonden veel onderduikers een redelijk veilige schuilplaats. De bezetters waagden zich nauwelijks in het doolhof van snelstromende kreken en rivieren.

Dat doolhof van snelstromende rivieren en kreken is inmiddels een van de meest beroemde natuurgebieden van Nederland. In 1994 werd een groot deel van de Biesbosch daarom aangewezen als Nationaal Park. Maar inmiddels is het beschermde deel van de Biesbosch nóg een stukje groter geworden. Aan de noordkant van de Nieuwe Merwede is een oude polder omgevormd tot de Nieuwe Biesbosch. Ooit landbouwgebied, maar nu een groene buffer aan de zuidkant van Dordrecht. Op 25 mei 2019 wordt de Nieuwe Dordtse Biesbosch feestelijk geopend met een open dag.

Je kan er wandelen en fietsen door een bijzonder polderlandschap met een hele eigen polderstructuur. Onderweg zie je nog veel van de geschiedenis van het gebied. Eendenkooien die lang werden gebruikt voor de eendenjacht, bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook de sporen die de talloze overstromingen hebben achtergelaten, zijn nog zichtbaar.

Meer weten over de open dag? Hier vind je meer informatie. Meer weten over de Nieuwe Dordtse Biesbosch? Informatie vind je hier.

Meer lezen
Ook leuk om te lezen
Landen