Romeins Festival Heerlen

Romeins Festival Heerlen: expo Open & Bloot

-

De bruisende rol van het badhuis in het Romeinse stadsleven

Redactie

13 augustus start expo Open & Bloot

Baden in de Romeinse tijd was een sociale happening. In die tijd had men nog geen badkamers in huis, dus ging iedereen voor zijn dagelijks of wekelijks badritueel naar het openbaar badhuis. Daar was het een druk, vrolijk en actief treffen van vrienden, familie, zakenrelaties en soldaten; het badhuis was het bruisende middelpunt van de stad. Er werd niet alleen gebaad, maar men ging er ook naar de masseur, de kapper, er werd gesport, gehandeld en je kreeg er een beautybehandeling. Het badhuis van 2000 jaar geleden was een combinatie van wellness, een sportschool en een gezondheidscentrum. Omdat het het trefpunt was van de stad, was het badhuis ook een aantrekkelijke plaats voor marktkooplieden om hun waren aan te bieden. In de straten rondom verzamelden zich dan ook tal van aanbieders van hapjes, drankjes en andere waar.

Romeinse badrituelen

Vanaf 13 augustus is de expositie Open & Bloot te zien in het Thermenmuseum in Heerlen. Open & Bloot vertelt over de rol van het badhuis in het stadse leven. In het Thermenmuseum vindt u de indrukwekkende restanten van een Romeins badhuis. Het is het best bewaarde Romeinse (publieke) badgebouw van Nederland. Tijdens de expositie bevindt de bezoeker bijna letterlijk ín het badhuis. In de nagebouwde ruimten hoort, voelt en ruikt de bezoeker het badhuis. Hij wordt meegenomen in de gebruiken en rituelen. Welke verschillende baden waren er? Hoe zag een badritueel eruit? Welke materialen en welke badspullen gebruikte men tijdens het baden en hoe zat het met de hygiëne? Voorwerpen als olieflesjes, badpannetjes, pincetten en haarspelden, die opgegraven werden op het terrein het Heerlens badhuis vertellen het verhaal. En dan blijkt dat sommige badrituelen in 2000 jaar niet veranderd zijn.

Specialisten vertellen

De expo vindt plaats in het kader van het onderzoek naar het Heerlens Romeins Badhuis dat op dit moment plaatsvindt. Dit onderzoek heeft als doel het badhuis de restaureren, te reconstrueren en te consolideren voor de toekomst. Tijdens Open & Bloot vertellen een muntspecialist, een aardwerkspecialist, een expert op het gebied van waterhuishouding en een fysisch geograaf hoe hun bevindingen bijdragen aan het verhaal van het badhuis.

Interactief en actief!

Open & Bloot is geschikt voor jong en oud en is interactief; naast het opdoen van kennis worden bezoekers vooral uitgenodigd het badhuis te voelen, te ruiken en te horen. Voel de badolie op je huid, leer hoe je práchtige Romeinse vlechten kunt maken en kijk welke kleding de Romeinen droegen in het badhuis. Een speciaal familieprogramma zorgt ervoor dat - hoe oud je ook bent – je samen een eigen verhaal over het badhuis opsteekt.

De expo opent op 13 augustus in het Thermenmuseum in Heerlen. Bezoekers zijn welkom van dinsdag t/m vrijdag van 10:00 - 17:00 uur. Op zaterdag, zondag en feestdagen van 12:00 - 17:00 uur. Coriovallumstraat 9, Heerlen.
www.thermenmuseum.nl

Meer lezen