Unieke Romeinse vondst nabij Oudewater

Gerti de Koeijer

In het najaar van 2014 vond een amateurarcheoloog nabij Oudewater (UT) een mantelspeld. Het gaat om een rollenkappen fibula uit de 1e eeuw. De fibula is helemaal compleet , maar weliswaar platgedrukt, daarom vermoed de onderzoeker dat het niet om een weggegooid exemplaar gaat.

Hollandsche IJssel

Het riviertje de Hollandsche IJssel is een oude rivier. Even verderop gelegen plaatsen Gouda en IJsselstein liggen net als Oudewater en Montfoort aan deze rivier. In Gouda en IJsselstein zijn al eerder Romeinse vondsten gedaan, maar nog nooit in het daartussen gelegen gebied. Het vermoeden bestaat dat de Hollandsche IJssel in de Romeinse tijd als route is gebruikt.

Bewijs voor Romeinse bewoning?

Bewijs voor bewoning in de Romeinse tijd tussen Gouda en IJsselstein is er nog niet. De vondst van de Rollenkappen fibula was dan ook een raadsel: gaat het hier om het bewijs dat er in de omgeving van Oudewater Romeinen zijn geweest? Of speelt Romanisatie van de inheemse bevolking een rol en behoorde de fibula niet toe aan een Romein, maar aan iemand van de inheemse bevolking?

 Meer weten over archeologie? Lees Archeologie Magazine. 

Meer lezen
Landen
Thema's